Hemgjord falafel är en vegetarisk delikatess som du kommer att göra ofta, när du väl lärt dig vårt recept.
Friterade vegobullar från Mellanöstern
Falafel är en populär maträtt som består av friterade bollar eller biffar, gjorda av malda kikärtor eller favabönor. De kryddas med örter som persilja och koriander. Rätten har sitt ursprung i Mellanöstern. Där brukar falafel serveras i pitabröd tillsammans med tillbehör som sallad, lök, inlagda grönsaker, hummus och tahinisås. Rätten görs på lite olika sätt i olika länder och är numera populär världen över. Falafel är älskad gatumat men kan också vara en del av en buffé.
Falafel är en matupplevelse som är både rik och enkel
Det som gör falafel så uppskattat är den lyckade kombinationen av smaker och texturer. Vegobullarna får en frasig yta vid friteringen och en mjuk insida. Krispiga salladsblad, färska örter och sås bidrar också till att göra falafel till en komplex måltid, gjord med enkla ingredienser. Falafel är dessutom relativt billigt och enkelt att tillaga. Om du har svårt att få falafeln att hålla ihop kan du prova att tillsätta ett ägg till receptet.
Gör så här
-
Häll torkade kikärtor i en skål och täck dem med kallt vatten. Tillsätt 1/2 tesked bakpulver och rör om. Täck skålen och låt stå 12 timmar i kylskåpet.
-
Häll av vattnet och skölj kikärtorna väl.
-
Mixa dem till en grov pasta i en matberedare tillsammans med hackad lök, vitlöksklyftor, persilja, mjöl eller kikärtsmjöl, salt, spiskummin, malen koriander, svartpeppar, cayennepeppar och kardemumma.
-
Häll blandningen i en skål och täck med plastfolie. Kyl i 1–2 timmar.
-
Fyll en stekpanna med olja, till ett djup av cirka 4 cm. Värm oljan långsamt på medelvärme. Den ideala temperaturen för att fritera falafel är 182–190 °C. Det bästa sättet att övervaka temperaturen är att använda en frityr- eller godistermometer.
-
Under tiden formar du försiktigt falafelblandningen till runda bollar.
-
När oljan har rätt temperatur steker du 5–6 bollar åt gången tills de är gyllenbruna på båda sidor. När falafeln är stekt tar du bort dem från oljan med en hålslev. Låt dem rinna av på pappershanddukar.
-
Servera falafeln direkt. De passar bäst med en tallrik hummus och en krämig tahinisås. Du kan också stoppa dem i pitabröd med grönsaker.
Ingredienser (4 pers)
-
Vegetabilisk olja till fritering
-
450 g torkade kikärtor
-
1/2 tsk bakpulver
-
1 liten lök, grovt hackad
-
1/4 kopp färsk persilja, hackad
-
3–5 vitlöksklyftor
-
1,5 msk mjöl eller kikärtsmjöl
-
Salt efter smak
-
2 tsk spiskummin
-
1 tsk malen koriander
-
1/4 tsk svartpeppar
-
1/4 tsk cayennepeppar
-
En nypa malen kardemumma
-
1 tsk bakpulver
Vin som passar till
falafel
Tillagt:
Till kassan
Postnumret har uppdaterats. Kontrollera ditt fraktalternativ.
har lagts till i bland favoriter.
har tagits bort från favoriter.
Logga in för att spara dina favoriter!
Prenumerera på tillagd i varukorgen!
-
Var 4:e vecka
-
Var 8:e vecka
-
Var 12:e vecka
Vi kunde tyvärr inte hitta någon leverans till det postnumret.
Var god att kontrollera ditt postnummer.
Jag hjälper dig med vintips!