Eton mess – britternas svar på marängsviss
Eton mess består av en blandning av jordgubbar eller andra bär, maräng och vispad grädde. Det första kända omnämnandet i tryck är från 1893, och det är allmänt antaget att efterrätten härstammar från Eton College. Från början serverades den vid den årliga cricketmatchen mot eleverna från Harrow School.
Idag är eton mess en älskad brittisk efterrätt som påminner om marängsviss. Båda desserterna innehåller maräng, grädde och frukt. Eton mess har dock en tendens att vara lite mer “grovkornig” och innehåller ofta krossade maränger, medan marängsviss ofta har hela maränger. Eton mess kan även innehålla andra ingredienser som nötter eller kolasås, medan marängsviss traditionellt serveras med chokladsås och har banan som en av huvudingredienserna. I eton mess är jordgubbar det klassiska valet av frukt.
Så lyckas du med eton mess
Du kan gärna göra egen maräng, men i vårt recept på eton mess går det utmärkt att använda maränger eller marängbotten du köpt i butiken. Sötman i marängen går bra ihop med syrliga bär eller med en topping där några droppar balsamvinäger ingår. Använd gärna mer än en typ av bär, för en mer komplex smakprofil. För att lyckas riktigt bra med eton mess ska du också se till att servera den direkt efter att ingredienserna blandats. Eton mess är en komplett efterrätt men om du vill servera något till den passar det med en bärsås.
Gör så här
-
Krossa marängerna grovt i en påse eller med en kavel.
-
Vispa grädden med florsocker till fasta toppar.
-
Skölj och skär jordgubbarna i bitar, blanda med hela blåbär och pressa över en halv lime.
-
Varva maräng, grädde och bär i portionsglas eller en större skål. Avsluta med ett lager maräng.
-
Garnera med färska örter som citronmeliss och hackade nötter.
-
Servera direkt.
Vin som passar till eton mass:
Dessertvin