Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Dolma

Dolma är en elegant och smakrik rätt som ofta serveras vid speciella tillfällen. De vackert rullade vinbladen inkapslar en fyllning rik på smaker och texturer.

Vinbladsdolmar är en klassiker från Mellanöstern

Dolma är turkiska och betyder fylld. Oftast syftar man på en fyllning inrullad i vinblad, men det kan också vara till exempel paprikor eller auberginer som fylls. Detta är en del av matlagningstraditionen i många länder runt Medelhavet och i Mellanöstern. I Grekland kallar man rätten dolmades och i Libanon heter den warak enab. Fyllningen är ofta vegetarisk och kan bestå av till exempel ris, nötter, russin och örter. Det finns många lokala varianter och det går även bra att fylla dolma med lamm- eller nötfärs. Vinblad finns att köpa inlagda på burk. 

Dolma är mathantverk som tar tid, men det är värt det!

Dolma serveras ofta som en meze. Alltså en mindre rätt som äts med andra små rätter, som oliver och tzatziki. Att göra dolma tar tid men resultatet blir en utsökt måltid. Dolma kan ätas både varm och kall, och rätten passar i många sammanhang.

Gör så här

  1. Koka ris enligt anvisningarna på paketet och låt den svalna.

  2. Blanda ris, rostade rödbetor, valnötter, persilja, mynta, vitlök, citronsaft, olivolja, spiskummin, salt och peppar i en skål. Smaka av och justera kryddningen efter önskemål.

  3. Lägg en matsked av fyllningen på varje vinblad och rulla ihop.

  4. Lägg skivad lök i botten på en stor kastrull. Lägg sedan dolmarna ovanpå. Häll över grönsaksbuljong, vatten och lägg i citronskivor. Krydda med salt och peppar.

  5. Koka dolmarna på låg värme i cirka 45 minuter, eller tills vinbladen är mjuka och vätskan kokat in.

  6. Servera dolmarna varma, gärna med en sallad och en klick yoghurt eller crème fraiche.

Ingredienser (4 pers)

  • 200 g vinblad

  • 1,2 dl ris

  • 2 stora rödbetor, rostade och hackade

  • 1/2 dl valnötter, hackade

  • 1/4 dl persilja, hackad

  • 1/4 dl mynta, hackad

  • 1 vitlöksklyfta, riven

  • Saften från 1/2 citron

  • 2 msk olivolja

  • Salt och peppar

  • 1 tsk spiskummin

  • Till kokning

  • 1 lök, skivad

  • 2 dl grönsaksbuljong

  • 1 dl vatten

  • 1/2 citron, i skivor

  • Salt och peppar

Vin som passar till dolma

Sauvignon blanc

Pinot noir

Relaterade produkter

Mer från Recept

Visa mer från Recept