Dirty fries med olika tillbehör
Dirty fries är en populär snabbmatsrätt som har blivit en favorit hos många. Det är i grunden pommes frites som toppas med en mängd olika tillbehör. Oftast handlar det om ett krämigt osttäcke, bacon, lök och ytterligare något komplement som jalapeños eller rostad eller picklad lök.
Det exakta ursprunget till dirty fries är oklart, men rätten har troligen sitt ursprung i USA där man har en lång tradition av att toppa pommes frites med olika såser och tillbehör. Rätten har sedan spridit sig över världen och blivit en modern klassiker. Skillnaden mellan dirty fries och vanliga pommes frites ligger i alla tillbehör. Vanliga pommes frites serveras oftast enkla, med salt och kanske lite ketchup. Dirty fries är däremot en mer komplex rätt med flera olika smaker och texturer.
Lyckas med dirty fries
Ett krämigt osttäcke är nyckeln till riktigt goda dirty fries. Det är också viktigt att balansera de olika smakerna och texturerna. En bra dirty fries har både det salta, det krämiga, det krispiga och kanske även lite hetta. Dirty fries är oftast en rätt i sig själv, men den kan också serveras som en förrätt eller ett snacks.
Gör så här
-
Sätt ugnen på 230 °C.
-
Placera pommes frites på en ugnsplåt. Krydda och ringla över olja, följt av 1/2 tsk salt och 2 tsk cajunkryddor. Vänd så att alla pommes frites täcks av olja och kryddor.
-
Ställ in plåten med pommes frites i ugnen i 12–14 minuter, eller tills de är mjuka och börjar bli gyllenbruna.
-
Medan de gräddas skär du baconet i små bitar. Skär röd paprika i små kuber och skala och tärna löken.
-
Värm 1 msk olja på medelhög värme i en stekpanna. Stek lök, paprika och bacon tills löken börjar mjukna och baconet är krispigt.
-
Häll blandningen av lök, bacon och paprika över de färdiga pommes fritesen. Strö över vårlök och riven cheddarost. Ställ tillbaka allt i ugnen tills osten har smält (det tar cirka 10–15 minuter).
Vin som passar till dirty fries:
Zinfandel
Shiraz/Syrah
Grenache
Malbec
Viognier