Citronpaj
Citronpajen bjuder på en frisk och syrlig smakupplevelse, där den gyllene, krispiga pajskorpan kompletterar den lena, citrusdoftande fyllningen.
Sötsyrlig citronpaj
Citronpaj är en populär efterrätt i många kök runt om i världen, särskilt i de som har en tradition av söta pajer och tårtor. I Sverige är citronpaj en älskad klassiker med en frisk och syrlig smak. Den är också populär i det amerikanska köket, där den kallas ”lemon pie” eller “lemon meringue pie” när den toppas med maräng. Vissa varianter av citronpaj kan inkludera andra citrusfrukter som lime eller apelsin, kryddor eller färsk mynta för en annorlunda twist. Det går inte att fastställa efterrättens härkomst. Pajer med citron har sannolikt bakats kring Medelhavet i flera hundra år.
Så lyckas du med citronpaj
För att lyckas med en citronpaj är det viktigt att ha en bra balans mellan syrlighet och sötma, vilket kan uppnås genom att justera mängden citronsaft och socker. En spröd och smörig pajbotten är också avgörande för en god citronpaj. När det gäller fyllningen så bör den vara krämig men inte för lös. Att låta pajen svalna och stelna ordentligt i kylskåpet innan servering är också ett bra tips för att få till den perfekta konsistensen.
Servera gärna din citronpaj med vispad grädde och bär. En klick vaniljglass och en sked lemon curd är andra trevliga komplement.
Gör så här
-
Sätt ugnen på 200 °C. Blanda snabbt ihop smör, mjöl, socker och salt i en matberedare eller med fingrarna tills det blir en smulig massa. Tryck ut degen i en pajform med löstagbar kant (cirka 24 cm i diameter). Nagga botten med en gaffel. Förgrädda i mitten av ugnen i cirka 15 minuter, eller tills den är gyllenbrun. Sänk värmen till 180 °C.
-
Vispa ihop ägg och socker i en skål tills det blir pösigt och ljust. Tillsätt citronsaft, zest och maizena. Vispa ner grädden.
-
Häll citronfyllningen i det förgräddade pajskalet. Grädda i mitten av ugnen i ytterligare 25–30 minuter, eller tills fyllningen har stelnat. Låt pajen svalna helt i formen innan du ställer den i kylskåpet i minst 1 timme.
Ingredienser (6 stora bitar)
-
125 g smör, kallt och skivat
-
3 dl vetemjöl
-
1 dl strösocker
-
½ tsk flingsalt
-
Citronfyllning:
-
3 ägg
-
2 dl strösocker
-
2 dl vispgrädde
-
2 citroner, zest (rivet skal) och saft
-
1 msk maizena
Vin som passar till citronpaj:
Dessertvin
Sauternes
Spätlese
Tillagt:
Till kassan
Postnumret har uppdaterats. Kontrollera ditt fraktalternativ.
har lagts till i bland favoriter.
har tagits bort från favoriter.
Logga in för att spara dina favoriter!
Prenumerera på tillagd i varukorgen!
-
Var 4:e vecka
-
Var 8:e vecka
-
Var 12:e vecka
Vi kunde tyvärr inte hitta någon leverans till det postnumret.
Var god att kontrollera ditt postnummer.
Jag hjälper dig med vintips!