Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Burratapasta

Burrata är en ost på antingen buffel- eller komjölk med innanmäte av krämig stracciatella som rinner ut över pastan när du skär genom osten. Burratapasta har smak av Italien men liknar egentligen ingen annan rätt!

En klassisk rätt från Apulien

Burrata har fått sitt namn från det italienska ordet för smör. Ett hårdare yttre hölje omsluter en krämig blandning av remsor av mozzarella och grädde. Burratapasta kommer från Apulien i södra Italien. Från att ha varit en regional specialitet har rätten spridit sig över världen i takt med att den speciella osten blivit mer tillgänglig. Burratapasta i vår tappning är en enkel rätt med få ingredienser. När du ger såsen tid att koka ihop, så att alla smaker hinner utvecklas ordentligt, blir det en riktigt läcker och unik matupplevelse. Vi har valt pasta med en smakrik tomatsås som matchar den milda syrligheten i osten på ett bra sätt. Burrata äts även som den är, utan pasta.

Gör så här

  1. Krossa vitlöken och finhacka schalottenlöken. Fräs i en kastrull i olivolja tills det blivit mjukt.

  2. Stäng av värmen och vänta några minuter. Tillsätt sedan de konserverade tomaterna. 

  3. Lägg i basilikan och låt såsen koka ihop under omrörning i minst en timme på svag värme.

  4. Smaka av med salt och peppar.

  5. Koka valfri pasta enligt anvisningarna på förpackningen. 

  6. Låt den rinna av och tillsätt en klick smör. 

  7. Blanda pastan med tomatsåsen. 

  8. Toppa varje tallrik med rumstempererad burrata och färska basilikablad.

Ingredienser (4 pers)

  • 400 gr burrata, gärna små hela burrator

  • 1 vitlöksklyfta

  • 3 schalottenlökar 

  • 0,5 dl extra virgin olivolja

  • 1 msk smör

  • 4 förpackningar hela konserverade tomater av god kvalitet, gärna av sorten San Marzano

  • ½ kruka färsk basilika

  • Salt

Vad är burrata?

Burrata är en krämig italiensk ost som liknar mozzarella. Den har ett fastare yttre skal av mozzarellaost och en fyllning av stracciatella och grädde. Burratapasta är en hyllning till den speciella osten.

Kan man byta ut burratan mot mozzarella?

Ja, det kan du göra men det blir då en annorlunda rätt. Burrata har andra egenskaper än mozzarella.

Kan man göra burratapasta utan tomat?

Ja, det går bra. Du kan toppa många olika pastarätter med burrata. Tomater är också ett vanligt, men inte obligatoriskt, tillbehör när burrata serveras utan pasta

Mer från Recept

Visa mer från Recept