Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Bakad spetskål

Njut av mjuka, karamelliserade spetskålsklyftor som rostats i ugn, med en hint av citronsaft och knaprig parmesanost. Här delar vi med oss av ett spetskålsrecept där kålen rostas i ugnen.

Rostad spetskål är delikat och har många användningsområden

Spetskål, även känd som spetsig vitkål, är en korsblommig grönsak som har blivit alltmer populär i kök runt om i världen. Dess härkomst kan spåras tillbaka till Europa, och den har en särskild plats i det nordiska köket. Spetskål kännetecknas av sitt spetsiga huvud och mjukare textur. Kulinariskt sett anses spetskål vara en delikatess i och med sin mångsidighet och subtila smak. 

Det finns många recept på spetskål. Ångkokning är en hälsosam tillagningsmetod och spetskål kan även strimlas och stekas i smör. Vi har valt att dela ett recept på ugnsrostad spetskål. Rostning av kål i ugn är en populär tillagningsmetod som förvandlar denna mångsidiga grönsak till en smakrik och hälsosam rätt. Kålen får en krispig karamelliserad yta, som framhäver den naturliga sötman, och en mjuk konsistens inuti. Rostning i ugn bevarar också kålens näringsämnen på ett bättre sätt än när den kokas. Metoden är dessutom flexibel och kan anpassas med olika kryddor, oljor och tillbehör.

För att lyckas med rostad spetskål är det viktigt att skära kålen i jämnstora bitar för att säkerställa en jämn tillagning. Se till att använda tillräckligt mycket olivolja, den håller kålen saftig och hjälper till vid karamelliseringen av de ytor den har varit i kontakt med. Du kan behöva hålla lite koll på spetskålen under tillagningen, så att den inte bränns. Rostad spetskål passar perfekt som tillbehör till kött och fisk men kan också fungera som huvudrätt tillsammans med en god sås som till exempel aioli eller tzatziki. Vi har inkluderat citronsaft och parmesanost i vårt recept på spetskål eftersom det blir en mycket fin kombination smakmässigt.

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 °C.

  2. Skär spetskålen i jämnstora klyftor och lägg dem på en ugnsplåt med bakplåtspapper.

  3. Ringla över olivolja, salta och peppra efter smak.

  4. Rosta spetskålen i ugnen i cirka 20–30 minuter, eller tills den är mjuk och rostad.

  5. Under de sista 5 minuterna av tillagningstiden ringlar du över citronsaften och strör över parmesanosten.

  6. Servera kålen varm.

Ingredienser (4 pers)

  • 1 hel spetskål (cirka 800 g)

  • 2 msk olivolja

  • Saften från 1 citron

  • 2 msk riven parmesanost

  • Salt och peppar efter smak

Vin som passar till bakad spetskål

Relaterade produkter

Mer från Recept

Visa mer från Recept