Baconlindade dadlar serveras ofta som tilltugg till en drink eller som en del av en tapasmeny. Denna rätt kombinerar den söta smaken av dadlar med det salta och rökiga från bacon, vilket ger en balanserad och mycket tilltalande kontrast. Man brukar också fylla dadlarna med ost för att ge baconlindade dadlar ytterligare en smakdimension.
Escolanets, som de heter på spanska, förknippas med det spanska köket och har blivit populärt som en tapasrätt. Denna delikatess slog igenom under 1970-talet men de äldsta kända recepten är mer än 100 år gamla och kommer från USA. Rätten är känd under namnet “Devils on horseback” i engelskspråkiga länder. Namnet kommer av att baconlindade dadlar anses vara en “djävulskt god smakupplevelse”, där dadlarna representerar “djävlar” och baconet “hästar”.
Så lyckas du med baconlindade dadlar
För att skapa den perfekta baconlindade dadeln rekommenderas det att använda medjooldadlar, som är saftigare och mjukare än vanliga dadlar, och att välja bacon av god kvalitet. För en vegetarisk variant kan man använda vegobacon. Receptet vi presenterar kan varieras på flera sätt. Ett är att fylla dadlarna med getost istället för ost på komjölk innan de lindas in i bacon, vilket tillför en krämig textur till rätten. Grönmögelost passar också mycket bra som fyllning. Baconlindade dadlar är inte bara läckert utan också en enkel rätt att förbereda. Det gör den till en favorit vid olika sammankomster. Baconlindade dadlar håller sig i några dagar i kylskåp om du vill vara ute i god tid, men de är godare direkt från ugnen.
Gör så här
-
Sätt ugnen på 200 °C.
-
Skär osten i små tärningar.
-
Fyll varje dadel med en tärning ost.
-
Linda en baconskiva runt varje dadel.
-
Fäst baconskivorna på dadlarna med tandpetare.
-
Lägg de baconlindade dadlarna på en plåt med bakplåtspapper.
-
Strö över rosmarinen.
-
Baka i ugnen i cirka 10 minuter, eller tills baconet är krispigt.
-
Servera!
Ingredienser (4 pers)
-
20 färska dadlar, urkärnade
-
20 skivor bacon
-
1 msk hackad rosmarin
-
Tandpetare
-
100 g chèvreost eller annan hårdost med god smältbarhet. Den bör vara rumstempererad.
Vin som passar till baconlindande dadlar
rioja
cava