Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Aviation

Aviation är en elegant och sofistikerad cocktail med en ljuvlig lila färg. Den har en frisk och lätt syrlig smak med toner av viol, gin och citron. Cocktailen är perfekt som apéritif eller när man vill njuta av en drink med karaktär.

Gör så här

  1. Häll alla ingredienser i en shaker med is.

  2. Skaka kraftigt i ca 10-15 sekunder. 

  3. Sila upp i ett kylt cocktailglas.

  4. Garnera med ett cocktailbär.

Ingredienser (1 drink)

  • 4 cl gin 

  • 2 cl Maraschino Luxardo (körsbärslikör)

  • 2 cl färskpressad citronjuice

  • 1 cl Crème de Violette (viollikör)

  • Cocktailbär

Varifrån kommer Aviation?

Aviation skapades i New York på tidigt 1900-tal. Enligt legenden fick den sitt namn eftersom den har en ljus, nästan himmelsblå färg som för tankarna till flyg och luftfart. Originalreceptet publicerades första gången i en kokbok från 1916, men då utan Crème de Violette. På den tiden var det en ovanlig likör som inte alla barer hade tillgång till. 

Idag har Aviation fått ett uppsving och blivit en populär cocktail på barer världen över. Vi rekommenderar att man använder Crème de Violette för att få den karaktäristiska ljusblå färgen och den lilla extra blomtonen i smaken.

Kan man byta ut gin mot annan sprit?

Gin är basen i en Aviation och ger cocktailen dess karaktäristiska smak. Vi rekommenderar att man använder en klassisk London Dry Gin för bästa resultat. 

Vill man variera receptet går det förstås bra att experimentera med andra sorters gin, till exempel en mer citrusdriven eller blommig variant. Då får man en annan karaktär på cocktailen men grundprincipen är densamma.

Att byta ut ginen mot annan sprit som vodka eller rom är däremot inte att rekommendera. Då förlorar man Aviation-känslan helt och hållet. Vårt tips är att hålla sig till gin – och njuta av denna tidlösa klassiker precis som den är!

Relaterade produkter

Mer från Recept

Visa mer från Recept