Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Bordeaux en primeur - så funkar det & fyndtips årgång 2023

Det är den tiden på året då ordet primör används mer frekvent än vanligt. Ibland i samtal om knoppande, ljusgröna och krispiga grödor. Men inte bara.

En primeur är franska för druvmust som just blivit vin - men som ännu är för ungt för att lämna faten i vinkällaren. Det är ett vanligt fenomen i Bordeaux, att de här vinerna släpps på marknaden redan innan de är redo att flytta hemifrån. De vinälskare som köper vinerna får då vänta i två till tre år på att de ska lagras färdigt, tappas på flaska och sedan skeppas till köparens adress.

Årgång 2023 är klassisk och välbalanserad

Det är nu på våren som förra årets (2023) primörviner blir tillgängliga för förhandsbokning. I Sverige finns många fina Bordeauxslott att få tag på en primeur via vinbutiken Winefinder som specialiserat sig på just det här.  I år, precis som de senaste tio åren, har Winefinders Wine Team varit på plats för att provsmaka den nya årgången.

– Det har hänt så mycket i Bordeaux de senaste tio-femton åren. Vinerna är fräschare, mer energifyllda och har en finare och mer finessrik frukt än tidigare. 2023 sammanfattar allt det där. Det är en klassisk årgång med välbalanserade viner som kan drickas hyfsat tidigt eller lagras i tio till femton år för den som vill det, berättar Magnus Eriksson på Winefinder. 

Så fyndar du primörviner från 2023

När han väljer sina favoriter från 2023 i det lite ”billigare" segmentet hittar han flera fynd. 

– Château Senejac har gjort et otroligt fint vin i år till ett väldigt bra pris. Sett till värde för pengarna skulle jag säga Château Fieuzal, både det röda och det vita. Det är ett slott som gjort stora framsteg. Château Malescot St Exupery i Margaux har bara blivit bättre och bättre de senaste tio åren och på Château Tronquoy gör man viner med ett djup som annars bara hittas i de som kostar det dubbla. Och förstås, Domaine de Chevalier vars viner kan hålla till både mina barn och barnbarn. 

I de dyrare prisklasserna har han tre stadiga favoriter. 

– Om jag inte hade haft några budgetbegränsningar så skulle jag köpa La Conseillante, Lafite-Rothschild och Vieux Château Certan. Här snackar vi viner i världsklass! 

8 vanliga frågor om en primeur

Vad menas med en primeur?

Vin från vinslott i Bordeaux som säljs efter skörd men innan buteljering. Som köpare gör man en förhandsbokning av den senaste årgången av ett vin som ännu ligger på fat. Tanken är att du som köpare ska få ett riktigt bra pris och att vinproducenterna ska få in pengar medan vinerna utvecklas.

Hur fungerar det att köpa vin en primeur?

Systemet går i korthet ut på att toppslotten i Bordeaux släpper en liten andel viner - i en så kallad tranche - till handelshusen - de kallas négociant här - som därefter säljer vidare till sina köpare. Priset inkluderar allt upp till buteljering. Betalning måste ske inom första året.

Vad kostar viner en primeur?

Det beror på vinslott och kvalitet på vinet. På Winefinder finns primörviner från 125 kronor upp till dryga 7000 kronor flaskan för 75 centiliter. Moms och alkoholskatt tillkommer och betalas av kunden när vinerna levereras.

Hur mycket vin måste man köpa?

Minsta beställning beror på vilket vin man förhandsbokar. Vissa kräver att man köper en låda på 6 flaskor av ett vin, för andra (dyrare och/eller större flaskor) räcker det med en flaska. 

Hur mycket vin släpps som en primeur?

Förstacruerna (Mouton, Margaux, Lafite, Latour och Haut Brion) släpper cirka 5-10% av årets skörd vid första tranchen för att testa marknaden medan merparten av slotten släpper betydligt större tranches än så. 

Varför ska man köpa vin en primeur direkt när de släpps?

Under året fortsätter vinhusen att släppa primeurer och för varje tranche höjs priserna. Det innebär att köparen står inför valet att köpa vinerna billigare (men med mindre kunskap om vinets utveckling) tidigt på säsongen eller invänta mer kunskap men med den medföljande nackdelen att man köper vinerna till ett högre pris. När det gäller vissa eftertraktade viner så är efterfrågan större än tillgången och då är primörköp ett sätt för kunden att se till att man får tag på just sina favoriter.     

Hur länge behöver man vänta på en primeur-vinet?

Vinerna lagras på slottet i 2 till 3 år innan det släpps till köparen. Aktuell årgång, en primeur 2023, kommer att släppas till köparna tidigast 2026. 

Varifrån kommer en primeur-systemet?

En primeur-systemet blev vanligt efter 1970 då den amerikanska marknaden fick allt större vikt i Bordeaux. Just årgång 1970 ses som startskottet då en stor del av vinerna såldes som en primeur till amerikanska handelshus. 

Blev du sugen på att fylla vinkällaren med 2023-års bästa viner från Bordeaux till ett överkomligt pris? Gå direkt till förhandsbokningen och beställ dina en primeur-viner här.

Eller ta del av Winefinders Wine Teams topptips här! 

 

Är du nyfiken på en primeur och vill veta mer. Hör av dig till Winefinder så guidar de dig till rätt köp: wineteam@winefinder.com

Vill du lära dig mer om Bordeaux? Läs Vinotekets vinskola om Bordeaux och hitta Bordeaux-viner redo att beställas hem direkt. Med leverans inom några dagar. 

Relaterade produkter

Mer från Nyheter

Visa mer från Nyheter