Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Vin från Stellenbosch

(4)

Lär dig mer om Sydafrikas mest kända vindistrikt.
Stellenbosch ligger inte långt från Kapstaden och är ett av Sydafrikas mest kända vinområden.

Det var guvernören Simon van der Stel som grundade staden Stellenbosch 1679. Staden ligger cirka 20 minuter från Kapstaden och området är idag ett av Sydafrikas äldsta och mest kända vinområden. Regionen är täckt av vingårdar från norr till söder och området har mycket varierande terräng med olika mikroklimat. Mångfalden gör att du kan hitta allt från lätta, mjuka och lättdruckna viner till några av Sydafrikas mest imponerande såväl som långlivade viner här.

Jordmån & klimat

Jordmånen i Stellenbosch består av sandsten och granit med hög lerhalt. Den höga halten lera medför att jorden får en lagom fuktighet och tack vare det klarar odlingarna sig utan konstbevattning på vintern. Klimatet är varmt och torrt med en del kyliga vindar från havet i söder. Vindarna kyler ned druvorna på eftermiddagen när solen gassar som mest. De vita druvorna planteras närmast havet, eftersom de behöver de friska brisarna mest.

Cabernet Sauvignon-blandningar

Stellenbosch är framför allt känt för sin Cabernet Sauvignon och de främsta vinerna görs ofta på just Cabernet Sauvignon med en inblandning av Merlot eller andra klassiska Bordeauxdruvor. Dessa viner blir ofta kraftiga med en djup karaktär och smak av svartvinbär och tobak. Vinerna har vanligtvis en frisk syra, stadiga tanniner och en rostad fatkaraktär. Dessa viner kräver dock ofta flera år på flaska för att komma till sin rätt.

Andra druvsorter

I Stellenbosch finns även andra druvor som Sauvignon Blanc, Shiraz, Pinotage och Chenin Blanc. Sauvignon Blanc är den främsta druvan bland de vita vinerna från området. I smaken ligger druvan någonstans mellan Sancerre och de nyzeeländska vinerna. Det vill säga friska och eleganta viner med fruktig smak och tydliga inslag av lime, krusbär, svartvinbärsblad och nässlor. Du hittar även fantastiska, fatlagrade Chardonnayviner och kryddiga röda Shirazviner härifrån, men givetvis även viner på Sydafrikas egen druva, Pinotage.

Pinotage är en korsning mellan de franska druvsorterna Pinot Noir och Cinsault och vinerna finns i flera olika varianter; allt från saftigt mjuka viner till mer kraftfulla drycker med tydlig örtighet.