Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Pinotage

(3)

Pinotage- Sydafrikas stolthet och nationaldruva, väl förståeligt att den har kommit att bli det med tanke på hur magiska viner som skapas på druvan. Har du inte upptäckt Pinotage än ger vi dig chansen nedan.

Pinotage är Sydafrikas nationaldruva. Pinotage är en blå druva och en korsning mellan pinot noir och cinsault. Druvan togs fram på universitetet i Stellenbosch år 1925 för att klara det heta klimatet som råder i Sydafrika. Namnet pinotage kommer av ”pinot” från pinot noir och ”tage” från det tidigare använda och felbenämnda namnet hermitage för cinsault. Pinotage är den tredje mest odlade blå druvan i Sydafrika efter cabernet sauvignon och shiraz.

Pinotage är en mycket lättodlad druva och har stor resistens mot diverse vinsjukdomar som framförallt mot röta, detta på grund av att pinotage har ett så pass hårt skal. Även om druvan är lättodlad så ger den för den sakens skull inte så stora skördar, detta har drivit många vinmakare att överproducera sina viner vilket har lett obalanserade och enkla viner. Idag finns dock exempel på fantastiska viner på druvan pinotage med lång lagringspotential och med en stor elegans som vi kanske inte tidigare varit vana vid att hitta på butikshyllorna. Beroende på jordmån och växtplats så kan smaken på pinotage-viner variera, från kraftfulla, fruktpackade och med den lilla rökiga gummitonen till eleganta rödfruktiga och välstrukturerade viner med en lätt angenäm rökighet och med lång fin eftersmak.

Mat som passar till pinotage är bland annat rökta charkuterier, höstgrytor på älg och vinkokt oxkind.