• Snabb leverans hem till dörren
  • Trygg e-handel
  • Kundbetyg 4.6 / 5   49 995 omdömen
  • Nöjd kund-garanti

Pinot Noir

(57)

Den eftertraktade bråkstaken! 

Pinot noir är en blå druva som trivs allra bäst i svala klimat. Viner gjorda på pinot noir blir ofta mjuka, eleganta och fruktiga, med en mer blekt röd färg än de flesta andra röda viner. I franska Bourgogne gör man några av världens mest eftertraktade viner på just pinot noir.

Den bångstyriga druvan!

Ber man en vinbonde förklara pinot noir som druva, så är det allt som oftast med ord som - bångstyrig och bråkstake. Den går sin egen väg och är extremt svårodlad. När man äntligen trott att man funnit sin väg med druvan så byter den taktik och visar att det minsann är den som bestämmer. Alltså krävs finkänslighet och förståelse för att ge druvan chansen att visa upp sin bästa sida.

Pinot noir trivs bäst i svala klimat 

Inte för varmt och inte för kallt. Den kräsna Pinot noir, med sitt tunna skal, trivs bäst när det är lagom svalt. Då får druvan tid på sig att utveckla sin karaktäristiska smak. I franska Bourgogne är förutsättningarna idealiska med svalt klimat och kalkrika jordar.

Genom historien har många vinproducerande länder med ”fel” klimat, vingårdsläge och jordmån försökt sig på att odla pinot noir för att efterlikna viner från det prestigefulla distriktet Bourgogne. Men misslyckats.

Allt fler vinmakare utanför Frankrike börjar nu förstå att det inte är någon idé att kämpa med det omöjliga. Istället ser man till sina egna fördelar, vilket gör att många tänkt om och satsar på kloner av druvan som passar det egna klimatet bättre. Som tur är finns en hel uppsjö kloner på pinot noir där ute som passar bättre för andra typer av klimat och jordmån. På så sätt kan druvan nu odlas med fina resultat på allt fler platser runt om i den vida vinvärlden och prislappen är inte längre utopisk för lyckade exemplar på pinot noir.

Snabba fakta om pinot noir 

  • Pinot noir är en av tre druvor som är godkända i de mousserande vinerna från Champagne.
  • Pinot noir trivs i liknande klimat som chardonnaydruvan. Du hittar ofta druvorna planterade i närheten av varandra. 
  • Pinot noir kommer ursprungligen från Bourgogne. 
  • Pinot noir är en av få blå druvor som man gör både mousserande, rosé, vitt vin och rött vin på. (Även om man oftast gör rött vin på pinot noir)

Hur smakar pinot noir?

Pinot noir ger allt som oftast ljust röda och eleganta viner med aromer som går åt röda bär. Tänk jordgubbar och hallon. Dessutom har vinerna ofta kryddiga och örtiga inslag, frisk syra, låg strävhet. När vinet får mogna kommer toner av svamp och multna löv fram. 

Var odlas pinot noir?

Förutom i Bourgogne så odlas druvan på andra svala ställen i Europa. Tex Rumänien, Tyskland, Österrike och norra Italien. Utanför Europa görs det högkvalitativa pinot noir-viner i de svalare delarna av Australien, Nya Zeeland, Chile och Sydafrika. Även i Kalifornien och Oregon har man lyckats ta sig an denna svårbemästrade druva men då på andra kloner än de originalet från Bourgogne.

Synonymer till pinot noir

Ibland får druvor andra namn beroende på i vilket land de odlas. 

I Tyskland heter druvan spätburgunder, i Österrike heter den blauer burgunder och i italien är namnet pinot nero.  

Vilken mat passar till pinot noir?

Enkla och mjuka viner på pinot noir passar till lättare kötträtter, eller stekt fisk. Medelfylliga exemplar fungerar fint till t ex anka och de lite mer komplexa och ålderstigna till vilt och andra kraftiga kötträtter.

Visar 20 av 57 produkter