Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Vino Spumante

(0)

Vad betyder Spumante och vad är den egentligen skillnaden mellan Spumante och Prosecco?

Vini Spumanti

Spumante betyder mousserande och nogräknat heter det Vini Spumanti vilket också är den övergripande benämningen på de italienska mousserande vinerna som då kommer från hela Italien. De kan vara gjorda på en rad olika druvsorter till skillnad från Prosecco som är områdesbetecknat och måste komma från nordöstra delen av landet och då från antingen Veneto eller Venezia-Friuli Giulia. Prosecco måste endast vara gjort på druvan som heter Glera eller det finns faktiskt undantag men det kommer vara tydligt i stycket under rosé spumante.

Förr var Prosecco även namnet på druvan Glera, vilket såklart förvirrade en hel del. Men från år 2009 så bytte därför Prosecco-druvan namn till just Glera och området Prosecco fick en DOC märkning. Även om spumante betyder mousserande så kan det även förklara stilen på ett mousserande vin. Står det Frizzante på en flaska innehållande bubblande vin så betyder det att vinet är lätt pärlande. Står det istället Spumante på flaskan så är vinet mer kraftfullt mousserande. Alltså kan ett Prosecco vin benämnas som Spumante och då syftar det som sagt på att vinet är mousserande och inte lätt pärlande. Vanligt är det att ange Spumante på viner från området Asti i Piemonte, som då är gjorda på druvan Moscato. Dessa viner är allt som oftast söta men det finns även halvtorra till snustorra exemplar. 

Är spumante torrt eller sött?

Svaret är faktiskt både och. Från riktigt dessertvinssöt Moscato d'asti till elegant och snustorr Prosecco. De gnistrande fruktdrivna spumante vinerna är verkligen kungen av aperitifer om du talar med italienarna själva. De läskande bubblorna är idag ett självklart inslag i de flesta svenskarnas hem vid festliga tillfällen. Spumante viner består av 100-tals olika smaknyanser och därför är det extremt mångsidiga viner, som passar med behaglig lätthet som aptitretare innan maten, till maten och vidare till desserten. Det glimrande spumantevinet ger härlig energi till smaklökarna och lämnar en läcker aromatik genomgående under hela middagen, De olika spumante vinerna kan hitta sin plats och förena sig bra med mat tack vare deras starka men icke-invasiva personlighet som sprider ett leende på de flestas läppar efter första sipp.

Rosé Spumante

Som tidigare nämnt så betyder spumante mousserande och därför finns det såklart även mousserande roséviner som går under namnet. Fram tills nyligen så hette allt mousserande som var rosa även ifrån Prosecco-området Spumante. Detta på grund av att det inte var godkänt för vinerna att få kallas Prosecco eftersom druvan till dessa viner inte var den gröna druvan Glera. Men sedan år 2020 har en lagändring trätt i kraft efter att majoriteten röstat för i Prosecco DOC och då har även de första vinerna hunnit produceras samt släppts ut på marknaden. Intresset har varit helt utopiskt stort för rosé Prosecco, vilket tvingat producenter till att allokera sina djupt eftertraktade viner såklart ett angenämt problem men det var inte helt väntat att det redan år ett skulle få sådan genomslagskraft.