Tillverkning
Druvan bual härstammar från Portugal. Den producerar stora klasar med kraftigt skal.
Bual trivs bäst mellan 100 och 300 meter över havet. Cossart Gordon 5 Years Old Bual har en medium sötma eftersom jäsningen stoppades efter 3 dagar. Lagringen sker enligt det traditionella "Canteiro"-systemet, där faten först förvaras högt uppe under taket vid hög värme. Därefter flyttas vinet till de lägre våningarna innan det slutligen tappas efter 5 års lagring på amerikanska ekfat. Alla fat som vinet lagras i är amerikanska.
Om producenten
Ön Madeira ligger utanför Portugals kust och är inte mer än 732 km2 med 400 hektar vinodlingar. Klimatet präglas naturligt av kraftig vind från havet. Vinodlingarna är anlagda i det bergiga terrängen på små terrasser, och jorden är präglad av vulkaniskt material med mycket basalt.
Cossart Gordon & Co grundades 1745 och är det äldsta vinfirmat på Madeira. Francis Newton seglade från Skottland och anlände till Madeira den 12 september 1745, där han grundade företaget. Madeira tillverkas genom att druvmusten påbörjar en normal jäsprocess, som stoppas genom att tillsätta 96% alkohol. Beroende på när denna förstärkning sker avgörs hur söt vinet ska vara.