Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Vin till pizza

(164)

Låt toppingen bestämma det godaste vinet till pizzan. Garanterad succé utlovas. 

Du sitter på en uteservering i Napoli. Ljudet av havet överröstas av otaliga vespor, moppar och bilar. Det doftar avgaser och pizza. Vid bordet intill sitter en man och pratar högljutt i mobilen. Händerna pratar också, så att cigarettens aska aldrig hinner till askfatet. 

Den godaste pizzan du kan tänka dig ställs framför dig på bordet. I glaset hälls ett svalt, ljusrött vin från karaff. Du äter. Du dricker. Allt tystnar. 

Vilket vin passar bäst till pizza?

Det beror på smakerna som ligger på. Men, som regel passar friska och fruktiga röda viner utmärkt till pizza. Röda viner från Piemonte gjorda på druvsorten barbera och dolcetto är goda till vilken pizza som helst. Gillar du ett syrligt och friskt rött vin kan du välja ett gjort på sangiovese från Toscana. Vinet behöver inte vara det dyraste. Ett enkelt bordsvin kan ibland vara perfekt till pizzan. 

Kan man dricka champagne till pizza?

Ett otippat val är att dricka champagne till en pizza av det flottigare slaget. Kan bli hur gott som helst. 

Vilket vin är bäst till Capricciosa?

Flera smaker. Svamp, skinka, tomat, ost och pizzabotten. Ett lätt, friskt rött vin är gott. Det finns hur många val som helst men som exempel passar ett från Valpolicella i Veneto i nordöstra Italien. Gärna ett som inte gjorts på torkade druvor eller lagrats på ek.  Även ett rött från Sicilien gjort på druvsorten nerello mascalese passar bra. 

Vilket vin till pizza Margherita?

Välj något av de vinerna listade ovan. Men, även ett vitt vin funkar bra till pizza Margherita. Prova gärna ett från pizzans ursprungsregion Kampanien såsom fiano eller falanghina. 

Vin till pizza - fyra regler att minnas

  • Som regel passar fylliga och fruktiga rödviner utmärkt till pizza.  
  • Det är toppingen som avgör valet av vin.
  • Till en pizza med skaldjur passar ett friskt och fruktigt vitt vin bra.
  • Till en matigare pizza med något köttigt passar röda viner med smakprofilen mjukt & bärigt bra.

Ladda in fler produkter +

Visar 24 av 164 produkter