Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Vino d'Italia

(9)

Beteckningen Vino d`Italia är en klassificering av italienska viner och innefattar enklare bordsviner. Klassificeringen kom till för att skilja dem från italienska premiumviner. Det tidigare namnet var Vino de Tavolo.

Under maj 2011 blev sedermera namnet ersatt av Vino d`Italia, vilket helt enkelt betyder vin från Italien. En typisk Vino är ett billigare vin, tillverkat av en blandning från flera regioner och ibland också olika årgångar.

Inga speciella regler

På flaskor som är märkta med Vino d`Italia står enbart färg och ursprungsland. Vinet är varken märkt med sin ursprungsregion eller årgång. Tanken är nämligen att de ska vara enkla vardagsviner, vilka du kan dricka ihop med en italiensk lunch eller middag.

Dyra & respekterade viner

På 80- och 90-talet fanns det däremot flera riktigt dyra kvalitetsviner som var märkta med den tidigare beteckningen Vino de Tavola. Anledningen till det var att det fanns vissa brister i det gamla italienska klassificeringssystemet och regelverket.

DOC-lagarna var på den tiden nämligen ganska krångliga och stelbenta. På grund av det struntade helt enkelt flera producenter i dem. De fortsatte istället att producera sina viner under beteckningen Vino de Tavola.

Supertoscanare

De absolut bästa av de här vinerna kommer från regionen Toscana och kallas för supertoscanare. De är ett bra exempel på "laglösa viner" som är tillverkade av internationella druvsorter som Cabernet Sauvignon och Cabernet Franc. Vinerna får därför inte märkas med de högre klasserna IGT, DOC eller DOCG. En supertoscanare påminner om ett Bordeauxvin eftersom det också är lagrat på franska ekfat.

Liknar Vin de France

Eftersom det inte finns några speciella regler för Vino d`Italia kan producenterna blanda vilka druvor de vill. I Piemonte till exempel använder de ofta sorterna Barbera, Dolcetto och Nebbiolo. Vino d´Italia är likvärdigt med Frankrikes beteckning Vin de France, som också innefattar enkla och fruktiga viner med få regler för tillverkningen.