Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Château Talbot

(2)

Från platån Saint-Julien sträcker sig Château Talbot ut i fjärran bland ett hav av vinrankor, parker och höga träd.

Château Talbots historia

Château Talbot har en stolt historia. Dess namn härstammar från Connétable Talbot, Earl of Shrewsbury, guvernör i Guyenne och en framstående engelsk militärledare, som stod i slaget vid Castillon år 1453.

År 1855, i samband med Médocs och Graves klassificeringar som beställdes av kejsar Napoleon III, upphöjdes Château Talbot till en fjärde klassificerad tillväxt av Saint-Julien. Genom flera årtionden tillhörde det markisen av Aux och förvärvades år 1918 av Désiré Cordier.

Château Talbots druvsorter

Rödvinerna domineras av cabernet sauvignon (66% av den totala odlade ytan), också det föredragna valet i Médoc, särskilt i Saint Julien. Det är också den druva som ger vinet den fina tanninstrukturen och dess kraft och med uppblandningen av 30% merlot blir vinerna runda och mer sofistikerade.

För att skapa ännu mer djup samt gynsamhet för druvornas terroir ger petit verdot (4%) en delikat touch och krydda. En annars svår druvsort att bemästra, men med rätt kunskap kan den visa sig vara en otrolig tillgång i enastående årgångar. petit verdot blir särskilt bortskämd på Talbot, eftersom Nancy Bignon-Cordier har en svaghet för den.

För de vita vinerna är det 80% sauvignon blanc och 20% semillon.

Terroiren och vinerna hos Château Talbot

De 110 hektar vingårdsmark på Château Talbot ramar in den vackra herrgården och sträcker sig sedan norrut, enda till gränsen mot Pauillac-appellationen. Planterad på en terroir av fint Gunzian-grus med kärna av fossilrik kalksten, som bildar avrinnande höjder, en majoritet av vinrankor på blå druvsorter (105 hektar) samt en liten areal med gröna druvor (5 hektar).

Den oklanderliga skötseln av vingården är en av de mest ansedda i Médoc. Vinerna övervakas av Nancy Bignon-Cordier, med stöd av de ovärderliga råd som hon får från den skicklige vinodlaren Eric Boissenot samt konsulten Stéphane Derenoncourt. Resultatet blir till rika viner som samtidigt förblir extremt eleganta.

Så smakar Château Talbots viner

Den mjuka smaken på vinerna som skapas på Château Talbot och med de silkeslena tanninerna blir det möjligt att dricka dem redan i sin ungdom, men såväl som efter långvarig lagring. Med tiden utvecklas en delikat, komplex aromatisk profil där toner av cederträ och tobak står i centrum.