Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Médoc

(4)

Norr om staden Bordeaux i Frankrike ligger distriktet Mèdoc, beläget på en halvö mellan Atlantkusten och Girondeviken. På halvön hittar vi fyra av världens främsta appellationer inom vinodling som dessutom producerar några av världens dyraste viner.

Médoc består av omkring 16 000 hektar mark varav ungefär 5 500 hektar används till att producera Médoc AOC-/AOP-viner. Här hittar vi omkring 1 500 olika vingårdar som främst fokuserar på att producera röda viner.

Médocs tre sektioner

Landes du Médoc, Bas-Médoc och Haut-Medoc är namnet på de tre sektionerna som distriktet Médoc är uppdelat i.

På halvöns västra sida hittar vi Landes du Médoc. Här växer i princip inga vinstockar men området har ändå en viktig funktion för vinproduktionen i distriktet. Sektionen består till stor del av badorter, men framförallt av täta odlingar av tall. De täta trädodlingarna skyddar vingårdarna längre in på halvön från de kalla vindarna från Atlanten.

Bas-Médoc ligger på den norra sidan av halvön. Tidigare var området känt under namnet Petite-Hollande eftersom det ligger på en låg höjd, omkring en till två meter över havet. Idag går viner härifrån oftare under beteckningen AC Médoc än Bas-Médoc.

Haut-Médoc är det mest kända vindistriktet i Frankrike och är hem för de 4 mest ärofyllda vinappellationerna i världen. De fyra appellationerna är Pauillac, Margaux, Saint-Estèphe samt Saint-Julien. I det här området producerar vinmakarna fler högklassiga viner per hektar mark än i någon annan del av världen.

Idealiska jordar för rödvinsdruvor

I Médoc finns det jordar som är utmärkta för långsam odling av blå druvor vilket är förklaringen till de stora odlingarna av druvan Cabernet Sauvignon. Jordarna består av en stor mängd grus vilket håller kvar värmen länge i jorden, är väldränerade samt reflekterar ljuset bra.

I de norra delarna av halvön hittar vi tyngre jordar som är mindre dränerande. Här trivs druvor som mognar snabbare bra, till exempel Merlot och Cabernet Franc.