Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Så häller du upp vin

Vill du lära dig att servera vin hemma lika stilfullt som en sommelier? Här kommer våra bästa tips för att dina gäster ska känna sig riktigt väl omhändertagna.

Greppa flaskan som ett proffs

Du har korkat upp din vinflaska och eventuellt hällt upp vinet i en karaff för luftning eller dekantering. Nu är det dags att servera! Låt glaset stå på bordet när du häller och håll stadigt i flaskan. Riktiga proffs håller handflatan under flaskans botten under servering, ibland med pekfingret intryckt i flaskans inbuktning. Med detta eleganta grepp når du längre och kan dessutom låta dina gäster ta en titt på vinets etikett medan du fyller upp i glasen. Dekanterings-karaffer finns i olika modeller men ofta håller man dem runt halsen.  

Att hälla upp vin

Servera vinet på gästernas högra sida och med din högerarm. Låt den andra armen vila och håll bort den under serveringen. Häll vinet relativt långsamt i glaset, antingen i glasets mitt eller mot insidan. Om du häller vinet mot insidan får du lite rörelse i vinet vilket gör att det luftas. Proceduren för att hälla rött, vitt och mousserande vin är densamma. Men när du serverar bubbel, tänk på att inte hälla för fort. Ingen vill ha bubblor som rinner över kanten på sitt glas.

Hur mycket ska jag hälla?

Vid finare tillställningar bör man hälla upp vin ungefär i en fjärdedel av glaset. Vinglas kan se lite olika ut, men en tumregel är att vinet inte ska gå över glasets bredaste punkt. Genom att lämna plats i glaset kan dina gäster virvla runt vinet så att det får luft och aromer träder fram.

Hur undviker man spill?

När du hällt en lagom mängd tippar du bestämt tillbaka flaskan. Oftast blir det några droppar kvar i flasköppningen, lyckas du undvika detta så är det bara att gratulera! I din vänstra hand kan du ha en servett eller ett tygstycke för att torka av flaskan. Det finns också hjälpmedel för att minska spill som kallas droppstop. De kan antingen komma i form av ett fast munstycke eller metallrundlar som man böjer och sätter i flaskans hals.

Påfyllning av vin

En god värd ser naturligtvis till att alla har något i glasen och fyller på när det behövs. Var steget före och kolla in att alla dina gäster är nöjda och att ingen sitter med torr strupe.

Var placerar man vinet?

På en flott middag anses det ofint att lämna vinflaskorna framme på bordet. Låt vinerna istället stå på ett sidobord eller på en vagn. Vita viner eller mousserande viner bör placeras i en ishink, champagnekylare eller vinkylare för att behålla rätt temperatur. Om du har en sval kan du låta vinerna stå där mellan serveringarna. 

Relaterade produkter

Mer från Vinskolan

Visa mer från Vinskolan