• Fri frakt från 799 kr
  • Trygg e-handel
  • Kundbetyg 4.6 / 5   52 070 omdömen
  • Nöjd kund-garanti

Hur mycket vet du om aromerna i ditt vin?

“Aromer är som en bukett av blommor”

Känner du att det är dags att förstå vinerna du dricker på ett djupare plan? Ett bra knep är att lära sig de olika arom-kategorier som finns. Ett vin har en “bukett” av aromer som ju mer du tränar på att dofta - desto mer upptäcker/känner du!

Aromerna i vin hjälper dig att urskilja vinets druvsort från ett annat. Med hjälp utav aromerna kan du både lägga märke till kvalitén på vinet och hur det har framställts eller om det har lagrats.

Aromerna, eller dofterna, i ett vin har sitt ursprung och en förklaring. Doftar vinet du dricker körsbär? Pinot Noir är en druva som ofta doftar det, speciellt från svala klimat.
Ju mer du dyker in i dessa aromer, desto mer kan du förstå vinet du dricker

Det finns därför 3 kategorier att följa: Primära, Sekundära och Tertiära.

För att förtydliga:

Primära aromer – Dessa aromer är dofter från självaste druvan. Här menar man alltså allt från florala dofter, citrusfrukter, frukter, bär, örter, kryddor, m.m
Varje druvsort har dess egna egenskaper och aromer som till exempel: Sauvignon Blanc ger oftast friska och aromatiska viner med inslag av citrus, passionsfrukt och krusbär samt andra olika sorters frukter.

Sekundära aromer – Dessa aromer beskriver jäsningsprocessen på vinet som uppstår post-fermentation. Aromerna kommer från estrar som produceras under jäsningen.
Aromerna, eller dofterna, kan vara exempelvis bröd, ost, smör, kaffe eller vanlij (m.m).

Tertiära aromer – Dessa aromer uppstår vinet lagrats eller mognat. Om ett vin har fått några år på nacken kan det dofta kryddigt eller bränt, eller möjligtvis dofta torkad frukt. En mogen Riesling kan till exempel dofta petroleum (eller gasoline).

Ett bra tips är att ha dessa kategorier nedskrivna någonstans så du kan alltid gå tillbaka till dem när du väl dricker eller provar ett vin. Det blir lättare med tiden att urskilja viner från varandra och med hjälp av dessa kategorier kan du lättare förstå vinets ursprung och hur det har skapats. Ett nördtips helt enkelt för dem som vill förstå sina viner bättre! Vi rekommenderar alla varmt att noggrannare dricka sitt vin, man vet aldrig vad man kan upptäcka i sitt glas!

Mer från Vinskolan

Visa mer från Vinskolan