Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Så förvarar du vin

Du har köpt på dig några väl valda flaskor, men vill vänta till det perfekta tillfället med att korka upp dem. Hur ska vinerna förvaras bäst för att behålla sin finess?

Förvara vin

Vid längre lagring av vin är en riktig vinkällare eller en vinlagringskyl de bästa valen för att vinet ska utvecklas på bästa sätt. Men handlar det om att förvara flaskorna under en överskådlig tid så kan även enklare lösningar fungera. Det viktigaste är att platsen är mörk och relativt sval. Men ännu viktigare än en den exakta temperaturen är att det inte finns alltför snabba temperaturväxlingar. Direkt solljus är skadligt för vin.

Vin och temperatur

Den optimala temperaturen för vin är mellan 12 till 14 grader. Att förvara vin i rumstemperatur är därför inte det ideala. Under en kort tid tar vinet inte nödvändigtvis skada, men det gör att mognadsprocessen skyndas på. Man brukar säga att vinets mognadstakt fördubblas för var tionde grad. Finare viner som är gjorda för lagring bör inte ha över 16-17 grader omkring sig.

Förvara vin på hemmets mörkaste och svalaste platser

Många viner klarar av ett par år i en garderob eller en annan mörk vrå i bostaden. Allra bäst är det naturligtvis om rummet är mindre uppvärmt. Har du en originalkartong till vinet så kan flaskorna gärna få ligga kvar i den, eftersom den skyddar mot ljus. Träet i vinlådor suger över tid däremot ut fukt ur korken.

Ska man förvara vin liggande eller stående?

Viner med naturkork mår bäst av att förvaras liggande. På så vis hålls korken alltid fuktig genom kontakt med vinet. En kork som torkar ut ökar nämligen risken för oxidation av vinet. Viner med skruvkork kan placeras antingen horisontellt eller vertikalt.

Kökets faror

Köket kan kanske kännas som en naturlig plats att förvara vinflaskorna för att ha dem inom räckhåll till middagen. Problemet här är dels att kök ofta har generöst ljusinsläpp, dels att värmealstrande spisar, ugnar och kylskåp ger väldigt stora variationer i temperatur. Att placera vinerna ovanpå kylskåpet är en av de allra sämsta idéerna, eftersom värmen stiger uppåt. Lägg då hellre vinflaskorna i kylskåpet, om de ska konsumeras inom kort. Det som sker när vin förvaras i kallare temperaturer är att mognadsprocessen saktar ner.

Till sist, tänk på att vin är levande och i ständig förändring. Det är därför svårt att med exakthet veta vad som väntar dig när du väl öppnar en flaska.  

Relaterade produkter

Mer från Vinskolan

Visa mer från Vinskolan