Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Vinkyl

Att ha en vinkyl hemma är en dröm för många vinintresserade. Det är ett bra sätt att både lagra och förvara sina viner på. Det är också en produkt som är bra för att säkerställa att du alltid har vin hemma som håller rätt temperatur oavsett vad du blir sugen på, eller vilken maträtt du lagar och behöver anpassa vinvalet efter. Det finns många olika typer av vinkylar att välja mellan. Här kommer vi gå igenom vilka som finns och hur du ska tänka när du väl bestämt dig för att köpa en vinkyl.

Många tänker att en vinkyl bara är för de riktiga experterna, men det behöver inte alls vara fallet utan det finns många olika varianter som är anpassade för de flestas behov och plånböcker. En vinkyl är helt enkelt en investering som vi kan rekommendera varmt för alla som har det minsta intresse för vin!

Typer av vinkylar

Det du ska veta är att det finns många olika typer av vinkylar. Vissa vinkylar är små medan vissa kan förvara väldigt många flaskor. Den som vill ha en mindre vinkyl som kan finnas lättillgänglig i köket rekommenderas att skaffa en för inbyggnad. Det vill säga att du placerar den i ett skåputrymme. Den som vill ha mer förvaring kan istället satsa på ett eller flera vinkylskåp. I många fall kan man också ha flera olika fack med olika temperatur i ett vinkylskåp. På så sätt blir förvaringslösningen mer flexibel och du kan ha flera olika vintyper på kylning samtidigt i din vinkyl. Ibland är du sugen på något rött, ibland på något vitt och vid många tillfällen är det dags att plocka fram champagnen. Den passar till exempel väldigt bra att fira inköpet av din vinkyl och installation med.

Vinkyl för inbyggnad

En vinkyl för inbyggnad är oftast en enklare och mindre vinkyl med bara en temperaturzon, även om undantag finns. Den är anpassad för att kunna sättas i ett skåp och för att inte ta så mycket plats. Det är en väldigt praktisk produkt för den som alltid vill ha tillgång till perfekt tempererat vin. Även den som redan har ett större vinkylskåp på annan plats kan ha glädje av en inbyggd vinkyl i köket. Man kan helt enkelt inte ha för mycket plats när det kommer till att kyla vin. När du bygger in en vinkyl kan du välja mellan att dölja den bakom en vanlig skåpslucka eller låta den vara som den är. Här är det dina estetiska preferenser som styr.

En vinkyl är i första hand konstruerad för att just kyla vin. Om du är ute efter att lagra vin eller låta det mogna i flera år finns andra alternativ. I en vinkyl uppnås en lagom serveringstemperatur på vinet. Vill du ha något där du kan låta vinet åldras på ett bra sätt är ett vinlagringsskåp en bättre men något dyrare lösning. Med det sagt går det givetvis att lagra vin även i ett vanligt vinskåp även om det inte är helt optimalt och kanske inte rätt val för den riktigt seriöse vinsamlaren. En inbyggd vinkyl passar bäst i ett medelstort till stort befintligt kök. Du vill helst inte behöva välja mellan att ha en vinkyl, en diskmaskin och en mikrovågsugn utan kunna ha plats för alla tre.

Vinkylskåp

Ett vinkylskåp är till skillnad från en inbyggd vinkyl anpassad till att stå fritt. För att kylsystemet i ett sådant ska fungera behöver du lämna fri yta åt alla håll. I normalfallet 10 cm för att värmen ska kunna cirkulera fritt och inte stanna kvar i vinkylen eftersom det motverkar syftet med kylen. Kontrollera dock alltid vad tillverkaren specificerar för att vara säker på att kunna placera din vinkyl rätt. Det normala är att ett kylskåp för vin placeras i ett eget undanskymt rum, ofta en källare eller garderob. Då behöver du inte anpassa övrig inredning efter din vinkyl och kan även acceptera en något högre ljudnivå från det än vad du skulle från ett som är placerat i köket.

Eftersom ett vinkylskåp inte behöver anpassas till befintliga förvaringslösningar på samma sätt som en vinkyl för inbyggnad behöver göras finns det också större variation i antalet flaskor som det rymmer. Ett inbyggt skåp rymmer i de flesta fall någonstans mellan 16 och 24 flaskor. Ett vinkylskåp kan även vara högre och kan rymma upp till flera hundra flaskor beroende på modell. De större vinkylskåpen bjuder också ofta på olika fack, eller temperaturzoner, där du kan justera förvaringstemperaturen manuellt och således lagra flera olika typer av viner i ett och samma skåp. Värt att notera är att ett vinkylskåp automatiskt inte är ett vinlagringsskåp, även om de flesta vinlagringsskåp är vinkylskåp. För att lagra viner rätt krävs fler funktioner än bara kyla, som till exempel fuktkontroll.

Integrerade vinkylskåp

Ytterligare ett alternativ när det är dags att skaffa en vinkyl är att skaffa en som går att integrera. Det innebär att vinkylen har utblås på baksidan. På en inbyggd vinkyl sitter utblåset fram. Att köpa ett sådant är dock nästan bara görbart när du planerar ett helt nytt kök, eftersom du behöver en yta som är särskilt anpassad för din vinkyl. Du kan alltså inte köpa en vinkyl som kan integreras och sätta in i vilket kök som helst. Det blir dock det absolut snyggaste alternativet, så för dig som ska renovera kan det vara en bra idé att investera i en sådan pjäs. Men se till att få med den redan tidigt i projekteringen för att kunna anpassa planlösningen efter den.

Integrerade vinkylskåp kommer i de flesta olika storlekar och kan placeras där du vill ha det. Du kan bygga in det i ett överskåp, eller du kan köpa ett större och placera i höjd med antingen ett underskåp eller varför inte bredvid kylen. Då får du plats med väldigt mycket vin på ett lättillgängligt ställe. Precis som med de vanliga vinkylskåpen brukar skåp i större storlekar som går att integrera komma med möjlighet till att ställa in olika temperaturzoner i olika delar av kylen. På så sätt kan du alltså hålla alla dina favoritviner på exakt den temperatur du vill ha dem. En vinkyl som du kan integrera är i de allra flesta fall, precis som de inbyggda, även mindre högljudda än en fristående för att de inte ska störa för mycket.

Placering av vinkylen

En viktig sak när det gäller placering av din nya vinkyl som du bör tänka på innan du köper den är att den kommer behöva tillgång till ström. Du behöver alltså ha ett eluttag i nära anslutning till kylen. I det fall det är en integrerad vinkyl som byggs in i ett nytt kök är det sällan ett problem eftersom du kan planera lösningen till kylen. Men om du däremot ska installera en kyl för inbyggnad så gäller det att tänka till. Vilket skåp passar bäst, finns det ett eluttag nära och hur lång är sladden på den kyl du tänkt köpa? Det är heller inte snyggt med lösa sladdar som hänger från ett skåp så vi rekommenderar dig att planera installationen noga.

En fristående vinkyl bör placeras på en plan yta. Den drivs av en kompressor vilket kan orsaka att skåpet vibrerar om det till exempel placeras på ett betonggolv av råare karaktär. Vibrationer är inte bra för vin. Du behöver som sagt var också ha cirka en decimeter fri yta åt alla håll från vinkylen för att den varma luft som skapas av kylanläggningen ska kunna cirkulera fritt och inte stängas in och skada ditt vin. Oavsett vilken vinkyl du köper är det också viktigt att placera den på ett sådant sätt att dina vinflaskor inte utsätts för direkt solljus då även detta är skadligt för vinet. Samtliga dessa råd är givetvis extra viktiga för dig som köper en vinkyl avsedd för lagring av vin.

Lagom temperatur för olika viner

Olika typer av vin trivs bäst i olika temperatur. Generellt gäller att vita viner smakar bäst vid en lägre temperatur, men som den seriöse vinkännaren vet kommer inte heller de röda vinerna till sin rätt i rumstemperatur. En tumregel är att ett tyngre rött vin ska serveras vid 17–20 grader.

Ett lättare ungt rödvin vill vara källarkallt, 14–16 grader. För vita viner, och för roséviner, gäller 10–14 grader för ett torrt vin, 5-10 grader för ett sött vitt vin (motsvarande normal kylskåpstemperatur). Champagne eller annat mousserande vin serveras vid 6 till 12 grader beroende på torrhetsnivå. Ju sötare desto kallare.

Att tänka på när du köper vinkyl

Några av de saker du ska tänka på när du väljer vinkyl är dels hur den ska placeras enligt ovan. Integrerad, fristående eller inbyggd. För att avgöra det måste du titta på de förutsättningar du har hemma. Är du beredd att bygga om köket för att få plats med vinkylen eller ej.

Du behöver också fundera på hur stor vinkyl du behöver, och om du ska köpa en med flera olika temperaturzoner. Det finns små underbyggda vinkylar för enstaka flaskor, och det finns stora vinkylskåp som rymmer tvåhundra flaskor. De som rymmer många flaskor tar givetvis också upp större utrymme hemma hos dig.

Ytterligare en sak som är relaterad till vinkylens placering är vilken dörr du ska välja. Om du har din vinkyl framme synlig kan det vara snyggast med en glasdörr med inbyggt UV-skydd. Det exponerar ditt vin samtidigt som det skyddar mot skadligt ljus. En vinkyl i en källare kan däremot ha en ogenomskinlig dörr.

Energiförbrukning för olika vinkylar

Olika vinkylar drar olika mycket energi vilket är en smart idé att titta på innan du köper den. På så sätt kan du jämföra värden och beräkna din energiförbrukning. Du kan räkna med att en normal vinkyl drar ungefär lika mycket energi som ett kylskåp i jämförbar storlek. Ju större desto mer el.

Som de flesta andra elektronikprylar ska vinkylskåp märkas med en energiklass vilken följer en EU-standard. Märkningen går från det bästa, A+++, till den sämsta, D. Utöver energimärkningen ska också energiförbrukningen i kilowattimmar per år anges. En högre siffra indikerar då också en högre energiförbrukning. Lågenergiprodukter är bra för både plånbok och miljö.

Hur länge håller en vinkyl och hur underhåller jag den?

Du kan räkna med att din vinkyl kommer hålla ungefär lika länge som ett vanligt kylskåp. Det vill säga någonstans mellan 15–20 år. Oftast kan du märka när det är dags att byta ut det på att energiförbrukningen går upp kraftigt. Det kanske fortfarande fungerar men det blir olönsamt att inte köpa ett nytt.

Om du hanterar din vinkyl enligt instruktionerna kan du förlänga livslängden. När du har köpt en ny bör den vila cirka ett halvt dygn efter transport innan du kopplar in den. Förvara den stående i så stor utsträckning som möjligt för att inte skada den. Var också försiktig med hur du drar ut hyllorna.

Vinkylens utseende

Vinkylens utseende är viktigt, och helt beroende på din smakpreferens. Tänk på att det är en produkt du ska leva länge med och förhoppningsvis ha väldigt mycket glädje av. Se till att redan från start köpa en som du tycker är snygg. Det gäller särskilt för de som står framme i ditt kök.

Kan du lagra vin i en vinkyl?

Det finns särskilda vinkylar som är anpassade för lagring. Det betyder inte att du inte alls kan lagra viner i ett vanligt skåp, men de är inte fullt ut anpassade för det. Du kan lagra de flesta normalviner ett par år och få dem att mogna till sig i en vanlig vinkyl.

För de dyrare och mer komplexa vinerna är det dock värt att satsa på en specialanpassad vinkyl. Den perfekta temperaturen då brukar sägas vara elva grader. I den temperaturen mognar vinet i en alldeles lagom takt. Varken för snabbt eller för långsamt. Då kan du förutse när det är dags att plocka fram en flaska.

Välj rätt luftfuktighet i din vinkyl

Utöver temperaturen, där det allra viktigaste är att den är konstant, kraftiga värmeväxlingar är inte bra för vin, behöver du också anpassa luftfuktigheten i din vinkyl. Om luftfuktigheten är för låg riskerar du att korken på dina flaskor torkar ut. Om luftfuktigheten är för hög riskerar du istället att etiketten skadas.

En professionell vinkällare håller en luftfuktighet någonstans mellan 50 och 75 %. Så det är en bra siffra att satsa på. Detta gäller särskilt för dig som ska lagra vin länge, antingen för att dricka själv eller som en investering. Kontrollera därför alltid luftfuktigheten i tillverkarens specifikationer innan du köper din vinkyl.

Vilken typ av hyllor ska du ha i din vinkyl?

Hyllorna ska vara praktiska och enkla att dra ut. Helst ska de gå på räls för maximalt flyt. De bästa vinkylarna har hyllor av trä, men det finns gott om andra varianter. Se till att du följer tillverkarens instruktioner för hur du drar ut hyllplanet, annars riskerar du att skada det.

Mer från Vinskolan

Visa mer från Vinskolan

Jag hjälper dig med vintips!