Det kreolska köket kännetecknas av ett sammelsurium av smaker, det gäller inte minst de berömda kreolska grytorna. Här ger vi våra bästa vintips för att hjälpa dig att hitta ett vin som svarar upp mot detta.
En kreolsk gryta är en smakrik rätt som kombinerar influenser från olika kulturer, inklusive afrikanska, spanska, franska och amerikanska kök. Att ge generella råd kring vin till kreolsk gryta kan vara svårt eftersom de kan bygga på allt från kryddstark korv till skaldjur, eller en kombination av båda. Det finns dock en sak de brukar ha gemensamt och det är en robust och komplex smakprofil med en mörk roux i botten. Ett vin till kreolsk gryta bör vara balanserat och inte för “tamt”, för att matcha de rika och ofta väldigt kryddiga smakerna.
Rött vin till kreolsk gryta
Ett rött vin som grenache eller zinfandel rekommenderas till kreolsk gryta eftersom de har tillräckligt med kropp och tanniner för att matcha grytans intensitet. Om grytan är väldigt stark, som de inte sällan är, kan dock ett rött vin med mycket tanniner förstärka upplevelsen av hetta.
Vitt och mousserande vin till kreolsk gryta
Om du vill dricka vitt vin till kreolsk gryta behöver det också ha tillräcklig karaktär för att komplettera den kreolska intensiteten. Fylliga vita viner, som vit bourgogne eller chardonnay från Kalifornien, brukar leva upp till det.
Om du vill ha ett gott mousserande vin till kreolsk gryta så går det också bra. Mousserande viner med hög syra kan balansera starka kryddor. Kolsyran kan dessutom ge en mild kontrast om grytan är väldigt stark. Välj torrt mousserande vin till en kreolsk gryta eller ett halvtorrt vin om det finns en antydan till sötma i grytan, vilket det ofta gör om den är baserad på skaldjur.