Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Vin till jordärtskockssoppa

Vi hjälper dig att välja vin till jordärtskocksoppa, en av det svenska kökets främsta klassiker. Den förtjänar en dryck som bejakar dess potential.

Jordärtskocksoppa beskrivs ofta som mild och krämig, med en sötaktig arom. Den jordnära smaken behöver ett vin som kompletterar soppan, utan att överväldiga den. Tunga viner med mycket tanniner är i regel mindre lämpliga som dryck till jordärtskocksoppa. De kan döva soppans mer subtila nyanser.

Ett torrt vitt vin passar till jordärtskocksoppa

Ett torrt vitt vin är ett utmärkt val till jordärtskocksoppa. Chardonnay, gärna en flaska som lagrats några år på ekfat, får en karaktäristiskt smörig arom och ofta nötiga toner. Det är en riktigt bra matchning till jordärtskocksoppa. Riesling är ett annat bra alternativ till jordärtskocksoppa. Dessa viner brukar ha utpräglat mineraliga och eleganta toner som går bra ihop med knölarnas jordighet.

Tillagningsmetoden påverkar vinvalet

Till en gräddig jordärtskocksoppa rekommenderar vi ett vin med tydlig syra, gärna ett torrt mousserande vin som cava. Eller varför inte champagne om du serverar jordärtskocksoppa som förrätt vid en elegant trerättersmiddag? Om du använder rostade grönsaker eller karamelliserad lök kan det vara en bra idé med ett vin till jordärtskocksoppa som har lite restsocker. Jordärtskockor har också en viss sötma i sig själva men vinet får inte vara för sött, för då riskerar de mer subtila smakerna i de delikata knölarna att blekna.

Prova ett lättare rött vin till jordärtskocksoppa

Det är vanligast att rekommendera vitt vin till jordärtskocksoppa, men ett lättare rött vin kan bli en riktig fullträff. Testa gärna pinot noir eller ett annat rött vin med tydlig frukt och syra i smakprofilen. En fin beaujolais med inslag av kryddor och örter kan också vara ett spännande alternativ, eller ett friskt och torrt rosévin.

Relaterade produkter

Mer från Vinskolan

Visa mer från Vinskolan