Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Vin till fiskgryta

Till en mustig och härligt doftande fiskgryta bör du välja ett vin som ger den en extra dimension. Det ska inte kännas för blekt, men vinet får heller inte ta över showen om du bjuder på en fiskgryta med milda och subtila aromer.

Fiskgryta kan vara alltifrån en enkel vardagsmiddag på frysta torskblock, till en exklusiv festrätt med dyrbara ingredienser som bör matchas med ett vin av samma höga klass. Det är även viktigt att välja ett vin till fiskgrytan som passar ihop med grytans karaktär. Viktigast av allt är det dock att du gillar vinet och att det matchar smakerna i din fiskgryta.

Vitt vin till fiskgryta

Ett vin till en mild och elegant fiskgryta bör inte vara alltför fylligt men kan gärna ha relativt hög syra. Riesling och pinot grigio är bra alternativ. Om du lagar en fiskgryta med mer påtagliga smaker passar ett fylligare, fatlagrat vin som chardonnay bra.

Kan man dricka rött vin till fiskgryta?

Röda viner brukar ha kraftigare smak och högre nivå av sträva tanniner än vitt vin. Det gör att de subtila smakerna i en fiskgryta inte kommer fram på samma sätt som om du dricker ett lättare vitt vin. Men detta är egentligen en fråga om personliga preferenser. Om du föredrar rött vin finns det många passande alternativ. Pinot noir är en druva som ger lätta och eleganta viner som kan passa utmärkt till en fiskgryta.

Mosserande vin till fiskgryta

Mousserande vin kan vara ett mycket bra alternativ till en fiskgryta. Välj ett torrt mousserande vin då alltför hög sötma kan ta fokus från grytans smaker. Champagne, cava eller prosecco med toner av citrus och mineraler går bra ihop med en lite elegantare fiskgryta. Ett rosévin med toner av jordgubbar och hallon kan vara en fullträff till en fiskgryta med tomat som bas. 

Vin till fiskgryta med skaldjur

Oavsett om du ska göra en enkel gryta med blåmusslor eller en påkostad bisque med färsk hummer till ett speciellt tillfälle finns det många viner som passar. En sauvignon blanc från Sancerre har en friskhet med toner av gräs och krusbär som kan bli en succé tillsammans med en fiskgryta med mild smak. Om du vill ha ett vin till fiskgryta med skaldjur som har en kraftfull karaktär, kanske genom att du använt rostade räkskal i fonden, passar chardonnayviner från Chablis med hög syra.

Vin till fiskgryta med saffran

När du ska välja vin till fiskgryta med en speciell smakprofil behöver du tänka till lite extra. Bouillabaisse, den berömda franska fisksoppan från Marseille, får sin utsökta smak och vackra färg av saffran. Vi rekommenderar ekfatslagrad chardonnay vars ton av vanilj passar mycket bra ihop med den exklusiva kryddan. En frisk sauvignon blanc med toner av bär och citrus kan också lyfta en fiskgryta med saffran.

Vilket vin passar till fonden när man gör fiskgryta?

Grundtipset är att torrt vitt vin passar i en fiskgryta. Till en lite tyngre fiskgryta med grädde passar ett vin med fatkaraktär, till exempel en chardonnay eller en viognier. Om du har mycket färska örter i grytan kan du välja ett vin med örtiga toner. Tänk dock på att det inte riktigt lönar sig att göra fond med exklusivt vin. Ett tips är att använda ett enklare vin av samma typ som det ni dricker till maten. 

Relaterade produkter

Mer från Vinskolan

Visa mer från Vinskolan