Mager fisk
Mager fisk som torsk, spätta och abborre passar med både vita, mousserande och röda viner, samt roséviner.
De vita vinerna bör vara tämligen lätta friska, fruktiga, mineraliga, druviga och aromatiska. Om fisken däremot är grillad passar ett kryddigare, mer kraftfullt vitt vin. Både ståltankslagrade eller fatlagrade vita viner passar.
Väljer du ett mousserande vin bör vinet i fråga vara lätt, ha en mjuk mousse och det bör inte nått en för hög lagringsålder.
Roséviner bör vara friska och fruktiga.
Röda viner som passar till mager fisk är lätta, mjuka och bäriga utan kraftfulla tanniner.Undvik; röda viner som är alltför fylliga, de som har inslag av för stor aromatik av mörka, de viner som nått en för hög ålder samt de viner med tanninstruktur.
Du bör alltid ha i åtanke att valet av vin avgörs till stor del av tillagningsmetoder, ingredienser samt tillbehören.
Fet fisk
Även fet fisk så som lax, makrill och strömming passar med både vita, mousserande och röda viner, samt roséviner.
Vita viner som passar är ståltankslagrade, friska och fruktiga. Eller ett fylligare, lätt ekfatlagrat och smakrikt vitt vin.
Mousserande viner med hög fruktsyra och medelhög ålder passar utmärkt till fet fisk då bubblorna i vinet genomskär det feta och oljiga.
Rosévin som passar bör vara friskt och bärigt.
Önskas det dricka ett rött vin till en fet fisk torde detta vara mjukt och bärigt utan framhävande tanniner.
Undvik att servera rött vin med kraftiga tanniner till fet eller kryddstark fisk, då tanninerna i kombination med det feta kan framhäva metalliska och mindre angenäma smaker.
Kryddstark mat
Kryddstark mat så som grytor med chilihetta, mycket peppar eller asiatiska rätter lämpar sig med vita och röda viner, samt rosé.
Vita viner bör ha en tydlig fruktighet med distinkt restsötma. Sötman i vinet omfamnar hettan och gör den mindre påfrestande för gommen.
Roséviner ska ha lite lätt syra samt ha toner av tydlig sötma och solmogen frukt.
Röda viner bör ha markerad bärighet av mjuka, runda och solmogna bär. Sträva rödviner bör uteslutas då strävheten gör att maten upplevs ännu hetare och matens hetta ger i sin tur vinet en strävare karaktär. Viner med hög alkoholhalt har en liknande effekt på maten.
Mousserande viner ger en oangenäm retlighet i gommen och ger upplevelsen av den kryddstarka maten kan kännas varm och omfamnas av nästan en smärtliknande upplevelse. Därför är mousserande viner inget bra alternativ till dessa rätter.
Mild & mjuk ost
Milda och mjuka ostar är exempelvis getost, brieost, camembert eller färskost. Till milda och mjuka ostar passar vitt, mousserande och rött vin.
Vita viner som dricks till milda ostar bör vara friska, blommiga och fruktiga. Ståltankslagrat vitt vin med krispigt gröna toner som innefattar gräs och örter fungerar utmärkt med syrligheten i osten.
Mousserande viner som dricks till milda ostar bör innehålla relativt hög sockerhalt, ha lätt syra samt ha lätta och rena bubblor.
Röda viner bör vara lätta, mjuka, fruktiga och ha tydliga toner av bärighet så som svarta vinbär, blåbär och bigarråer.
För att få med hela ostbrickan är det enklast att variera mellan två till tre olika viner för att nå ultimata smakkombinationer.
Mogen & hård ost
Mogen och hård ost är exempelvis parmesan eller grönmögelost. Till mogna och hårda ostar passar vita och röda viner.
Vita viner till smakrika grönmögelostar bör vara ordentligt kalla, fylliga, fruktiga och söta. Sötman ska vara mycket tydlig och genomträngande. Sältan i ostarna samt det söta i vinet gifter sig mycket väl.
Välj ett vitt vin till smakrik och salt hårdost bör söta vita viner undvikas och istället ersättas av ett smakrikt och fylligt vin.
Röda viner till en smakrik grönmögelost bör vinet till ha en frisk syra med en väl utvecklad sötma och fruktighet. Röda viner till hårdostar bör vara mustiga, kryddiga, fruktiga och smakrika.
För att få med hela ostbrickan är det enklast att variera mellan två till tre olika viner för att nå ultimata smakkombinationer.