Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Vilket glas till Vinet?

Vin passar till det mesta, men vilket glas passar till vinet? Det naturliga svaret på den frågan är - det beror helt på vilket vin du ska dricka.

Det finns en hel uppsjö olika vinglastillverkare, som alla tävlar om att göra de snyggaste vinglasen. Men frågan är om det verkligen går att bedöma hur smaken på ett vin kommer upplevas i ett specifikt glas genom att bara se till dess design? Till viss del kan man faktiskt göra detta, men vinet kommer inte alltid smaka bra i ett glas bara för att det är vackert att titta på.

Olika druvsorter och framställningsmetoder uppskattar olika typer av vinglas 

Det du bör fundera över när du ska köpa vinglas är - vilka typer av viner dricker du oftast? 

Bordeauxkupa

Dricker du tunga röda viner med stor densitet? Exemepelvis Amarone, krallig Cabernet Sauvignon eller tunga spanjorer? Då bör du införskaffa vinglas med stor kupa som ger utrymme för vinet att andas ordentligt. Många glastillverkare har druvspecifika vinglas och du skulle komma långt med en Bordeaux-kupa i detta fall.

Nya världen Pinot-kupa

Är det mer eleganta viner som får igång dina smaklökar? Exempelvis viner på druvor som Pinot Noir (framförallt från Nya världen), Saint Laurent, Nebbiolo eller Blaufränkisch? Då kommer du långt med Nya Världen Pinot-kupor. Det är även i dessa glas som mogen årgångschampagne, samt roséchampagne kommer allra bäst till sin rätt.

Rieslingkupa

Älskar du vita friska viner på druvor som Grüner Veltliner, Riesling, Albariño eller Muscat? Är du en bubbeldrickare som gärna avnjuter ett glas non Vintage Champagne, fruktig Prosecco eller Cava? Tycker du det är fantastiskt med solmogen Zinfandel eller den Italienska formen av druvan Primitivo? Korkar du upp många flaskor rosévin på sommaren? Då bör du införskaffa Rieslingkupor för det passar nämligen alla dessa viner väldigt bra i.

Ouverture

Vill du helt slippa välja mellan olika typer av glas och i stället införskaffa ett som det mesta smakar bra i? Då är det faktiskt möjligt. Ett Ouvertureglas är så pass fiffigt utformat så att de allra flesta viner kommer till sin rätt och smakar bra.

Glasets uppbyggnad - bra att tänka på

Oavsett vilket eller vilka glas du väljer att avnjuta dina viner i så består de allra flesta vinglasen av tre delar- fot, hals och kupa. En bra uppbyggnad med tanke på att du ska slippa få fingeravtryck på kupan när du håller i halsen samt att du inte värmer upp det vin du ska dricka. Men i aspekten putsning är det mindre praktiskt med tanke på att glaset lättare går sönder. Du bör aldrig hålla i foten samtidigt som du vrider kupan med putstrasan. Det är nämligen stor risk att kupan då går av och släpper från halsen. Det är ingen kul upplevelse med tanke på att de flesta bättre glas kostar en hel del.

Vårt tips är:

Satsa på att köpa färre sorters glas och satsa på de som passar din personliga vinsmak och vindrickande allra bäst.

Vi hoppas att vi med vår lilla glasguide kunnat underlätta en avskalad uppbyggnad av din glassamling, med vetskapen om att du inte behöver ha ett specifikt vinglas till en specifik vinstil. Nu kanske du också kan göra dig av med några överflödiga glas som bara står och dammar och tar plats?

Relaterade produkter

Mer från Vinskolan

Visa mer från Vinskolan