Tre naturvinsproducenter att hålla koll på

Begreppet naturvin har kommit att bli en bred term men för de allra flesta innebär konceptet viner utan besprutning, tillsatser och alltför mycket handpåläggning. Det är den avskalade tillverkningsprocessen som resulterar i vinets karaktäristiska, naturliga smak, som vi allt som oftast beskriver som ärlig.

Klassificering och transparens

Det finns en uppsjö av producenter som felaktigt kallar sina viner för “naturvin” och fusket är tyvärr ett faktum. Dels är detta till följd av att det ännu inte finns tydliga regelverk kring klassificering av naturvin och därför rider många på den trendiga vågen utan att nödvändigtvis uppfylla produktionskraven. Bara för att ett vin inte filtrerats och smakar därefter innebär det inte att vinet är ett naturvin. Vi vill därför belysa några av våra ärliga producenter som jobbar enligt konstens alla regler. 

Black Estate

Tre vingårdar med tre unika terroir

Black Estate består av tre vingårdar belägna i Waipara Valley och North Canterbury på Nya Zealand. Paret Nicholas Brown och Pen Naish äger och sköter om de tre vingårdarna vilket gör verksamheten till ett familjeföretag. Nicholas tar hand om vingårdarna och druvskörden medan Pen driver företaget som inkluderar en prisbelönt restaurang, vinbutik samt ett mysigt Bed & Breakfast. Här produceras naturviner av kvalitet. 

Château Puech Redon

Spannmål, vinodling & skog

Cyril Cuche äger och bor på den 400 hektar stora vingården Château Puech Redon, där han även föddes. Förutom vinodling är Cyrils ägor fyllda av skog och spannmålsodlingar. Jordmånen som vinrankorna växer på består av mager ler- och kalkstensjord, vilket är optimalt för de druvsorter som är planterade på gården. Medelhavets varma sommardagar och friska nätter skapar de ultimata förutsättningarna för terroiren som druvorna växer i.

Sedan 2017 har Cyril haft förmånen att ha den legendariske och extremt medvetna naturvinsmakaren Eric Texier, känd från några av Rhonedalens finaste naturligt odlade vingårdar, vid sin sida. 

Mas Pujol

200 år av vinodling

Redan så tidigt som 1785 producerades den första vinflaskan på gården, en domän med fantastiskt läge inbäddat mellan Medelhavet och Pyrenéerna. Syskonen Aurelie och Loïc är uppväxta bland vinrankor och övertog driften av Mas Pujol 2018.

Odlingarna är på totalt 40 hektar och består av flera olika jordmåner. Mas Pujol sitter inne på en stor biologisk mångfald med goda förutsättningar för en diversifierad druvodling. Utöver Syrah och Carignan, som är huvudfokus, odlas även Muscat och Macabeu. Flertalet av vinrankorna är mer än 100 år gamla. 

Naturliga viner ger låg klimatpåverkan

Gemensamt för de tre vingårdarna är det sparsmakade användandet av co2 (som är nästintill obefintligt) samt användandet av den naturliga jästen som finns. Här produceras ärliga viner med så lite mänsklig inverkan som möjligt.

Relaterade produkter

Mer från Vinskolan

Visa mer från Vinskolan