Mer än druvsort bestämmer smaken på det färdiga vinet
Något som gäller för alla unika druvsorter är att det inte bara är vindruvan i sig som skapar smaken på det färdiga vinet. Utöver druvan finns det en rad olika komponenter som sätter prägel på den njutningsfulla drycken vilket vi förklarar mer om nedan.
Välj ut din druva
Börja med att testa fyra olika viner på din utvalda druva från olika delar av världen.
Om din favoritdruva eller din utvalda druva exempelvis är Chardonnay, så är ett tips att testa en Chablis, en ekad amerikansk Chardonnay, en ekad fransk Chardonnay samt en Blanc de Blanc Champagne.
Samtliga av dessa viner kommer garanterat ha olika smakaromer. Det beror på att Chardonnay är en terroir-känslig druva vilket innebär att den plockar upp allt i sin omgivning. Smaken på druvan är dessutom relativt neutral vilket gör att det du lärt dig älska kommer antingen från omgivningen och jordmånen som vinrankan vuxit i. .
När du testar dessa fyra olika viner bör du granska varje vin noggrant, från färgen till smaken, och därefter bryta ned var smaken faktiskt kommer ifrån. Såklart är det inte enbart Chardonnay du kan använda dig av för att öka dina vinskills. Önskar du istället att öva på en blå druva så går det minst lika bra.
Testa på en blå druva
Ett förslag på blå druva att öva på är Pinot Noir, som även den är en terroir-känslig druva.Tänket är det samma som med Chardonnay - prova viner på druvan från nya och gamla världen som fått jäsa i olika typer av jäsningskärl. Nya ekfat, både på amerikanska och franska samt ett vin som fått jäsa på ståltank. Ett kul inslag är att addera en Blanc de Noir Champagne på 100% Pinot Noir.
Titta, dofta & smaka
Att analysera vinet vid inmundigande är viktigt. Nedan har vi tagit Chardonnay som ett exempel och tipsar om lite olika metoder.
Titta på vinet: Börja med att granska färgen. Skiljer den sig åt? Med största sannolikhet är svaret ja. Såklart kommer Champagnen att ha bubblor som syns men förutom det lär Chablisvinet, ha en något ljusare färg med lite gröna stråk medan de två ekfatslagrade Chardonnay-vinerna kommer att ha en mer gulaktig ton. Det beror på de jäsningskar som vinerna lagras i.
Chablis är nästintill alltid ståltanksjästa och kommer därför inte i kontakt med syre under jäsningsprocessen, medan de övriga (stilla vinerna) fått jäsa på ekfat med träfibrer som låter vinet andas. I och med detta oxiderar färgen på vinet och blir mörkare gul.
Dofta på vinet: Vad känner du för smakaromer? Är det vanilj, citrus, gröna äpplen och stenig rökighet? Då lär det vara den ekade, franska Chardonnayen. Vaniljtonen kommer från ekfat och de friska aromerna kommer från det svala klimatet.
Doftar vinet istället lite varmare med toner av gräddkola, kokos, gul frukt och med lite tropiska inslag? Då lär det vara det ekade, amerikanska Chardonnay-vinet.
Doftar vinet friskt av citrus, utpräglade rökiga mineraler, stenfrukt som gröna äpplen? Då lär det vara Chablisvinet du har i glaset.
Bubblorna i champagnen ser du såklart och när du sätter det bubblande vinet till näsan lär känna liknande svala aromer som Chablisvinet. Här bör du känna autolytiska dofter som ofta består av småkakor eller briochebröd.
Smaka på vinet: Alla ovan nämnda karaktärer bör även återfinnas i smaken på samtliga av de fyra vinerna.
Bryt ned smaken, fundera och skriv gärna ner dina observationer. Alla dina sinnen har ett minne men de kan ibland behöva lite hjälp på traven och då kan det vara skönt att kunna gå tillbaka till sina noteringar.
Har du redan hittat din favoritdruva?
Har du redan hittat en druva som faller dig riktigt bra i smaken? I så fall säger vi grattis! Det är alltid en bra början. Då har din resa till att kunna urskilja aromer i ett vin redan startat. Om du ännu inte hittat din personliga favorit så är vårt starkaste tips att börja med att fokusera på en druvsort som du känner dig extra nyfiken på.