Mousserande vin är både festligt och gott, men för att njuta av dem till fullo är det viktigt att servera dem vid rätt temperatur. Här guidar vi dig till optimal serveringstemperatur för olika typer av mousserande vin.
Temperatur för champagne
Champagne bör serveras vid en temperatur mellan 8–10 °C. Vid den temperaturen framhävs champagnens friska syra och eleganta bubblor, samtidigt som de komplexa smakerna av bland annat brioche och citrus kommer till sin rätt. Serverar du champagnen för varm riskerar smakerna att upplevas platta och syran blir mindre distinkt.
Temperatur för cava
Cava, Spaniens motsvarighet till champagne, bör precis som champagne serveras vid 8–10 °C. Vid den temperaturen balanseras cavans fruktiga toner med den friska syran och de små, livliga bubblorna. Serverar du cavan för kall dämpas både smaker och bubblor.
Temperatur för prosecco
Prosecco, Italiens stolthet bland mousserande viner, serveras bäst mellan 6–8 °C – alltså något kallare än champagne och cava. Proseccons lättare, fruktigare stil med inslag av äpple, persika och citrus kommer bäst till sin rätt vid den lägre temperaturen. Blir proseccon för varm upplevs den lätt platt i smaken.
En bra tumregel att ju komplexare och mer elegant mousserande vinet är, desto varmare serveringstemperatur. Lättare, fruktigare viner som prosecco mår bra av någon grad kallare servering.
Läs mer om temperatur på vin här.