Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Så mycket socker och kalorier innehåller vin

Många av våra favoritviner på butikshyllorna innehåller stora mängder socker och kalorier, något som flera av oss försöker undvika i stora mängder. Däremot är det långt ifrån alla viner som innehåller stora mängder och enligt forskaren Rosa M. La Muela-Raventós så har sockret inte bara negativa effekter.

Likvärdigt en hamburgare

Alcohol Health Alliance UK (AHA) har nyligen publicerat en spännande upptäckt de gjort när de analyserat kalori- och sockerhalten i några av Storbritanniens mest populära viner. Testet avslöjade att två standardglas med vin kunde innehålla lika mycket kalorier som en hamburgare. De flesta viner innehöll minst 175 kalorier per glas. Dessutom innehöll flertalet av vinerna mer socker än det totala rekommenderade dagsintaget. 

Då storbritanniens vinmarknad i mångt och mycket liknar Sveriges är denna studie applicerbar även i skandinaviens sortiment av viner. 

Vinsorter med hög sockerhalt

Viner skapade på druvor odlade i varma klimat kommer garanterat vara både sockerstinna och innehålla mycket kalorier, speciellt om vinet i fråga dessutom har en hög alkoholhalt. 

Exempel på druvor och vinstilar som ger denna typ av viner är bland annat Zinfandel från Kalifornien (Primitivo i Italien). Även Appassimento-viner blir naturligt söta då vinerna är gjorda på torkade druvor (russin).

Om du försöker undvika socker  

För dig som försöker undvika stora mängder socker i vin ska du alltid kika på torra viner med mindre kalorier. Då ska du välja vin från ett svalt klimat som är gjort på exempelvis druvan Pinot Noir och gärna undvika alkoholhalter över 12%. Detsamma gäller även för vita viner. 

Vintillverkare är för närvarande inte skyldiga att inkludera näringsvärden på sina etiketter, varken i Storbritannien eller Sverige. Endast volymen och styrkan (ABV) måste anges. Detta kommer med all sannolikhet att ändras i framtiden på grund av påtryckningar från konsumenter och myndigheter. 

Är det verkligen bara “tomma kalorier” i vinet?

Det talas ofta om så kallade “tomma kalorier” i samband med alkohol, däremot pekar forskningen på något helt annat. Professor Rosa M. La Muela-Raventós uttalar sig om detta och förklarar att huvudkomponenten i vin som ger kalorier är etanol. Däremot innehåller vin också mineraler, såsom kalium, och det i sin tur innehåller polyfenoler samt många andra ämnen med hälsofördelar, mer än 75 stycken välgörande ämnen, från antocyaniner till flavonoider, och den mest kända, som är resveratrol.

Även öl innehåller vissa polyfenoler som resveratrol, men den alkoholhaltiga dryck med högst koncentration är vin, speciellt rött, där ett standardmått per 100 ml innehåller hela 200 mg polyfenoler och vitt vin runt 30 mg. Enligt Lamuela-Raventós är den goda aspekten kopplad till vikten, då naturlig fenol, en typ av resveratrol, hjälper kroppen att öka produktionen av brun vävnad, vilket är en typ av "bra" fett som förvandlar mat till värme, och hjälper kroppen att bränna kalorier.

Mer från Vinskolan

Visa mer från Vinskolan