Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Kombinera rosévin med maten!

Värmande solsken och långa dagar får oss att längta efter ett glas kallt rosévin! I kombination med sommarmaten lyfter smakerna och rosévinet når högre höjder. 

Ett kallt, immande glas rosévin i handen och värmande sol mot huden - det finns inte mycket som slår den kombinationen. Men, rosévin är så mycket mer än bara ett sällskapsvin mellan måltider. Med dess många olika nyanser, fyllighetsgrader, aromer och nivåer av sockersötma är rosévin den perfekta måltidsdrycken genom hela sommarmenyn.

Att matcha rosé med mat

För att rosévinet ska komma till sin rätta i kombination med mat finns ett flertal grundprinciper att förhålla sig till. Vi har listat fyra olika stilar på rosévin som alla hittar sin plats på bordet. 

Torra & lätta roséviner med frisk syra:  Det perfekta sippvinet att dricka medan maten lagas och/eller att servera som aperitif när gästerna kommer.  Avnjut kallt, sådär så att det immar på glaset när solen står högt på himlen och strupen ropar efter svalka. 

Medelfylliga roséviner med frisk syra: Här börjar vinet ta ton och uppskattar en mer matig vän. Servera till en somrig förrätt, gärna i form av ljummen sallad på vårens primörer såsom krispig, grön sparris och nyskördad färskpotatis.

Torra, fylliga roséviner med stor fruktaromatik: Bästa substitutet till det lätta rödvinet! Ett härligt, mörkrosa rosévin lyfter smakerna på det vi lägger på grillen, såsom kyckling, grönsaker, halloumi och skaldjur. Servera med en kall mynta & yoghurtsås samt ugnsrostad färskpotatis.

Lätta roséviner med restsötma: Njut av ett sötare, gärna pärlande rosévin, såsom t.ex. ett Lambrusco dolce, till solmogna jordgubbar, en krämig pannacotta eller helt i sin enkelhet istället för dessert.

Passar rosévin bara på sommarhalvåret?

Rosévin förknippas med det varmare halvåret men det inte bara under den friska våren och ljumna sommaren som drycken gör sig bra. Samtliga rosésorter fungerar minst lika bra på höst- och vinterhalvåret. Avnjut ett glas på en solig after ski, framför brasan, till Mårten gås eller, varför inte, ett rödfruktigt och mörkrosa rosévin till julskinkan.

Relaterade produkter

Mer från Vinskolan

Visa mer från Vinskolan