Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Öl till tacos

Svenskarnas adopterade favoritmat – tacos – är en smakrik och kryddstark rätt. Från dess ursprungliga form i Mexiko har rätten blivit tolkad på många olika sätt. Bli inte förvånad om någon väljer att lägga till banan, oliver eller rostad lök till sitt fredagsmys.

Men vad ska man egentligen dricka för öl till tacos?

Öl till tacos

Ordet taco betyder ”bunt” och är ett samlingsnamn för mexikansk gatumat som består av majs- eller vetebröd med olika fyllningar. Innehållet kan vara kyckling, fisk, biff, fläskkött, bönor eller grönsaker som serveras tillsammans med röd och grön chilisås (salsa roja och salsa verde) och toppas med lime, koriander och hackad lök. I den försvenskade varianten är tacon oftast fylld med köttfärs som får sällskap av heta såser och krämig guacamole. Den bästa ölen till tacos är en öl med låg beska, som inte riskerar att skära sig med chilihettan. 

Ljus lageröl till tacos              

En mild, ljus lageröl i internationell stil är den perfekta kompanjonen till tacos, och till mycket mexikansk mat rent generellt. Det läskande lagerölet dämpar hettan när du dragit på ordentligt med kryddstark tomatsås, jalapeños eller chipotle. Lagerölet fungerar bra till tacos med kött, kyckling eller fisk som fyllning.

Veteöl till tacos

Ett friskt veteöl, som till exempel hefeweizen eller witbier, är en annan fin kombination till tacos. Veteöl har en friskare stil än öl bryggd på kornmalt, samt låg beska och fruktiga aromer som lyfter rättens smaker. Bland veteöl finns olika stilar. Den tyska hefeweizen är lätt och syrlig, medan belgisk witbier är kryddad med apelsinskal och korianderfrön. Snyggt till den kryddiga tacon! 

Ale till tacos

NEIPA, New England IPA, är en ofiltrerad ale med tropiska toner och lägre beska än annan IPA. Den aromatiska och aningen söta stilen gör att ölet fungerar bra att dricka till rätter med chilihetta. Lägger du till fruktiga tillbehör till dina tacos, som en mangosalsa, så blir giftermålet ännu mer lyckat. En frisk saison med härligt kryddiga toner kan också lyfta tacons smaker.

Öl till milda tacos

Ligger du lågt med chilin i dina tillbehör, så kan du våga dig på ett öl med lite kraftfullare personlighet. Här fungerar det med ett smakrikt öl med mer påtaglig beska. Prova en pale ale, eller en blommig och kryddig golden/blond ale till exempel.

Öl till vegetarisk taco

Köttfärsen kan naturligtvis bytas ut mot vegetariska alternativ som sojafärs. Vilket protein du väljer gör ingen större skillnad för ditt ölval, tänk istället på hettan i tillbehören när du matchar.

Relaterade produkter

Mer från Vinskolan

Visa mer från Vinskolan