Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Dumma vinfrågor

Det finns inga dumma frågor. Men visst finns det frågor som det KÄNNS som att man BORDE kunna svaret på? Vin kan vara krångligt. Låt oss försöka göra det enkelt!

Vad är skillnaden på rött och vitt vin? Varför får vissa ont i huvudet av ett glas rött? Vad är tanniner och varför luftar man egentligen vin? Vi har svaren på frågorna du aldrig vågat ställa.

Varför får vissa ont i huvudet av ett glas rödvin?

Att få ont i huvudet av alkohol är vanligt. Speciellt om du har druckit för många glas, ätit eller sovit dåligt innan. Det är egentligen inte alkoholen som gör att du får huvudvärk utan de ämnen som bildas när den bryts ner. Men, det finns också de som är känsliga för histaminer och tanniner* (partiklar som gör vinet strävt), som finns, i olika mängd, i alla röda viner.

Vad är tanniner? 

Det pratas mycket om tanniner i vinvärlden. Men vad är det egentligen? Tanniner finns naturligt i växter, frön, bark, trä, löv och fruktskal. 

I viner kommer tanninerna från vindruvans skal. Ju tjockare skal och ju längre tid man låter skalet vara med i vinmakningen - desto mer tanniner. När du dricker ett vin är tanninerna det sträva du känner, främst i röda viner. Tänk att du slickar på sammet eller läder. Det blir en torr känsla i munnen. 

Att det oftast finns mer tanniner i de röda vinerna är för att man låter druvornas skal sitta kvar under vinmakningen. Men, tanniner kan också komma från ekfat. Därför kan ekfatslagrade vita viner också innehålla tanniner. Trots att man avlägsnat skalen innan vinifieringen.

Varför luftar man vin?

Du har sett vin hällas upp i vackra karaffer i böljande former. Eller genom en avancerad vinluftare som sätts på flaskan. Men varför ska man egentligen lufta vinet?

För att vinet ska dofta mer och smaka bättre! Ett ungt vin kan upplevas stramt och knutet precis när man öppnar flaskan. Därför kan man hjälpa vinet på traven genom att lufta det. Som en björn som har legat i ide vaknar då smakerna till liv. Fram kommer frukten och syran mjuknar. Genom att låta vinet komma i kontakt med syret i luften startar en oxideringsprocess som frigör aromerna.

Ett sätt att lufta vinet på kan vara att hälla upp det i en karaff någon timme innan servering. Då kommer en större yta av vinet i kontakt med syret. Det räcker därför inte att bara öppna flaskan då den smala flaskhalsen bara tillåter en liten yta av vinet att få luftkontakt. (En av våra kunder häller upp vinet i en tallrik. Det funkar lika bra. Men vi undrar hur man får i vinet i glaset sen?)

Vad är skillnaden på rött & vitt vin?

Generellt så görs vitt vin främst av vita (gröna) druvor, och skalen separeras från juicen innan jäsningsprocessen. Rött vin görs på röda (blå) druvor, och skalen sitter kvar på druvorna under jäsningen. Eftersom tanninerna sitter i skalet blir därför röda viner oftast mer stäva och har mer struktur än vita viner som istället blir friska och fruktiga. 

Men ingen regel utan undantag! Eftersom de flesta druvor har färglöst fruktkött så går det att göra ett vitt vin på blå druvor om man tar bort skalet. Och om man istället låter skalet vara kvar på gröna druvor, så blir det vad som kallas för orangevin. Dessutom kan alla viner få mer struktur och fyllighet om de är ekfatslagrade. 

Hur länge håller en öppnad flaska?

Det finns, tyvärr, inget facit. Ett rött vin som är ”piggt vid öppning” (alltså att det doftar som det ska, smakar som det ska, samt har en välmående kork) kan förvaras svalt och mörkt i minst ett par men ofta upp till fyra dygn. Läs om hållbarhet för olika vintyper här. 
 

Relaterade produkter

Mer från Vinskolan

Visa mer från Vinskolan