Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Dags för skörd!

Att korka upp ett väldoftande vin och fylla glasen är underbart, men druvans väg till flaskan är allt annat är kort. Nu under tidig höst är det skördetider på norra delar av jordklotet och årets druvor lägger grunden för många kommande viner.

På norra delen av jordklotet (Europa och Nordamerika) skördar vingårdarna sina druvor mellan september – november. På södra delen av jordklotet (Sydamerika, Afrika och Australien) skördar vingårdarna i februari – april.

Avgörande timing

Skördetider är vanligtvis en mycket hektisk period för vinmakare. Det är viktigt att druvorna skördas vid rätt tillfälle - inte fört tidigt men inte heller för sent. För att avgöra när det är dags för skörd brukar man titta på följande tre parametrar hos druvorna:

  • Syranivå

  • Sockerhalt

  • Tanninhalt

För att undersöka druvornas värden brukar man analysera druvjuicen med olika mätverktyg men även genom att smaka av druvorna och titta på deras färg. 

Om druvorna skördas för tidigt riskerar vinet att få en syrlig och omogen smak. Om de skördas för sent kan en del av vinets syra och spänst försvinna.

Anpassade metoder

Själva skörden av druvorna sker antingen för hand eller med hjälp av maskiner. Valet av metod beror helt på omfattning, förhållanden, vinmakarens preferens och tradition. Båda metoderna har sina fördelar, men även nackdelar.

Skörd för hand

Skörd för hand gör det möjligt att gallra bort de klasar som inte håller måttet för produktion i det allra tidigaste stadiet. Detta kan spara tid och innebär dessutom en mer varsam hantering av druvorna. Däremot är processen manuell och tidskrävande, även kostsam i form av arbetskraft. Handskörd innebär hårt arbete, inte sällan under nattetid då temperaturerna är som svalast och motverkar en för tidigt påbörjad jäsningsprocess.

Maskinskörd

Maskinskörd går givetvis snabbare men innebär vanligtvis även en stor investering för vingården. Dessutom är det också en fråga om framkomlighet - många odlingar befinner sig på sluttande eller ojämn mark vilket kan göra det svårt att genomföra en maskinell skörd. Att skörda med hjälp av skördemaskiner är dock mycket vanligt, idag skördas cirka 60% av franska viner med maskin. 

När skörden är genomförd gäller det att så snabbt som möjligt påbörja själva framställningsprocessen. Nu ska druvorna sorteras, avstjälkas, krossas, macereras, pressas och jäsa för att sedan lagras. Skördens avslut är även en tid för festlighet i form av stora skördefester med mat och dryck då samarbete och hårt jobb firas.

Relaterade produkter

Mer från Vinskolan

Visa mer från Vinskolan