Bästa sällskapsvinet - tänk på det här!

Vilket är egentligen det perfekta sällskapsvinet? En fråga som inte så lätt besvaras, men som tur är finns det några tips att luta sig tillbaka på. Som vanligt är våra experter här för att guida dig rätt! 

Vad är ett sällskapsvin? 

Ett sällskapsvin är ett vin som ska kunna stå på egna ben och fungera utan mat. Ett vin som visar sig från sin bästa sida utan att behöva kompletteras med smaker från en syrlig sås, en krämig ost eller en kryddig biff. Ett sällskapsvin är det där vinet du njuter av framför en brasa, som en Aperitif innan middagen eller tillsammans med goda vänner efter avslutad måltid.

Hur hittar man rätt sällskapsvin?

Fylliga, kraftfulla röda viner kan vara underbara! Men dessa typer av viner har sin plats till smakrik mat som balanserar och lyfter vinerna. Samma sak gäller de vita i samma fylliga spektra. Oavsett vilken färg du väljer att servera bör du alltid tänka på balans, vilket innebär att syra, fyllighet, tanniner, samt aromatik ska vara i samspel. 

  • Hög syra kan upplevas surt
    Ett vin med allt för hög syra utan stor fruktrikedom kommer upplevas surt utan mat.
  • Se upp för tanninerna!
    Ett tanninrikt vin kan vara jättegott men också det kräver sin mat för att inte upplevas strävt i munnen. Därför bör du tänka på att alla komponenter bör mötas i harmoni. 

Bästa sällskapsvinet för just dig!

Om ditt favoritvin är ett utmärkt matvin så finns det risk att det gör sig sämre som sällskapsvin. Glädjande nog går det nästan alltid att hitta ett bra alternativ att bjuda gästerna på. Utgå från din favoritdruva!

Krispig Riesling

Är du en Rieslingfantast? Då finns det alltid balanserade exemplar som är perfekta att sippa på, men tänk på, även om du själv gillar de sötare exemplar kanske du bör ge vika och fokusera på att välja ett vin med större fruktaromatik istället för ett med sockersötma. 

Piemonte och Barberadruvan

Är du rödvinsälskare och kanske har Barolo som favoritvin och distrikt? Då går det alltid att hitta snällare exemplar bland de generiska Nebbioloviner likt en Langhe Nebbiolo. Ett tips är att vända blicken mot andra lägen i Piemonte och Barberadruvan, en druva som ger frukdrivna viner utan lika tuffa tanniner som Nebbiolodruvan har, men med liknande aromatik som går åt körsbär och ört- hållet. 

Ripasso 

Är du Amaroneälskare kan det vara en god idé att fokusera på ett vin från samma distrikt men Amaronevinets mjukare lillebror, Ripasso. Samma smakaromer men utan att vara så tunga och höga i alkoholen. 

Så länge du tänker balans och bra “klunkability” så kommer alla dina framtida kvällar i gott sällskap att sluta i vinös fullträff!

Relaterade produkter

Mer från Vinskolan

Visa mer från Vinskolan