Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

"Vi har förlorat 50% av skörden i år"

Ett av de svåraste åren någonsin för druvodlare i Spanien. Alfredo på Bodegas Barahonda i Yecla menar att de 2023 förlorat mellan 30-50 procent av sina druvor. Trots det, älskar de och njuter av livet på vingården i skördetid. Allt avslutas "såklart" med en rejäl fest. 

Skörden är i full gång bland våra vinodlare i Europa. I år är läget tuffare än någonsin för många och årgång 2023 bedöms som komplicerad. Vi ringde upp Alfredo Candela Belda på vingården Bodegas Barahonda i spanska Yecla, väster om Alicante i sydöstra Spanien, för en mer utförlig skörderapport.

När började ni skörda i år?

I år började skörden redan den 8 augusti. Då plockade vi de första druvorna av sorten sauvignon blanc. Alla druvor, men särskilt de vita druvorna, var redo för skörd tidigare än någonsin.

Hur har odlingssäsongen varit?

Det har varit ett av de torraste åren och en av de varmaste somrarna någonsin. April var den enda månaden då vi fick lite regn och det var mycket välkommet för vingården.

Vilka är dina tankar och förutsägelser om årgång 2023?

Det är en mycket komplicerad årgång på grund av vädret. Vingården led mycket, särskilt under sommaren. Det gjorde att vi förlorade i genomsnitt 45 procent av de vita druvorna. Just nu avslutar vi med att plocka de "utländska druvorna" som merlot, cabernet sauvignon och petit verdot och kan se även där en förlust på i genomsnitt 50 procent av druvorna. 

Nästa vecka börjar vi med den viktigaste druvan för oss, monastrell. Den är bättre anpassad för dessa ogynnsamma förhållanden, så vi förväntar oss ett något bättre utfall med cirka 30 procent färre druvor.  Det trots att all vår monastrell odlas i torra lägen. 

Hur är stämningen under skörden på Bodegas Barahonda?

Vi älskar och njuter alla av skörden. Även den här gången då vi lider mycket av förlusten av druvor. Vi är alla under stor press men trots det älskar vi det. Min far brukade säga att ingen skörd är den andra lik och varje år lär vi oss något nytt.

Berätta lite om teamet som plockar druvorna.

Vi arbetar varje år med samma team, för alla årets olika uppgifter - beskärning, grön beskärning och handskörd. Alla vet hur vi gillar att arbeta och vet precis vad Antonio Benitez (fälttekniker) och Agustin Carrion (vinmakare) vill ha.

Vilka är de tuffaste utmaningarna för er under skörden?

Det är så mycket som ska göras på bara två månader. Vi ansvarar för ett så stort antal hektar vinodlingar (cirka 600). I vineriet måste allt vara under kontroll, när druvorna anländer. Druvornas kvalitet ska kontrolleras, de ska pressas på rätt sätt och jäsningen ska komma igång enligt plan, och så vidare. Allt är en utmaning för att varje år göra det bästa möjliga vinet.

Har du några roliga skördehistorier från tidigare skördar på Bodegas Barahonda?

Det är svårt att ha roligt under skörden men varje år när vi avslutar skörden har vi en stor fest. Vi kallar den Matavendimia som betyder "döda skörden". Varje år väljer vi två eller tre personer för att berätta om deras erfarenhet av skörden. Alla känner sig helt fria att kritisera och skratta åt varandra. Vi börjar med en lunch tillsammans med några av våra bönder och avslutar med en stor fest tillsammans med alla. Årets nya viner flödar och naturligtvis slutar det hela med att vi alla är fullständigt överförfriskade. 

Kan du berätta om några nyheter som händer på vingården just nu?

Vi har ett nytt projekt den här årgången som vi är väldigt glada för. Vi ska göra ett vin tillsammans med en grupp ungdomar med ASD Autismspektrumstörning. Syftet är att hjälpa till att integrera dem in i arbetslivet. 

Relaterade produkter

Mer från Vinfolk

Visa mer från Vinfolk