Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Ny lansering - Svartbergets fjällbryggeri

Barndomsvännerna Philip Hafstad och Kristian Kull har båda dryck (och skidåkning) som största intressen i livet. Philip brygger öl i Åre, Kristian säljer vin på nätet. Nu slår de sina påsar ihop och Svartbergets hantverksöl blir Vinotekets första svenska bryggeri i sortimentet. Två ölsorter är dessutom unika för samarbetet. 

I den här intervjun berättar Philip Hafstad på Svartbergets Fjällbryggeri, bland annat, om varför öl-sverige gynnas av näthandel, hur Kristian på Vinoteket har påverkat hans vägval i livet och vad titeln “Certified Cicerone” egentligen innebär. 

Du har en särskild relation till Vinoteket, berätta.

Min barndomsvän Kristian, som jag antagligen har en del att tacka för mitt dryckesintresse, jobbar på Vinoteket. Kristian har från en väldigt ung ålder inspirerat mig till livets ädlare drycker och det är kul att vi äntligen kan göra något professionellt tillsammans. 

“Vinoteket ger konsumenterna större valfrihet och gör det enklare för producenter att nå ut till sin målgrupp.“

Ni blir den första svenska ölproducenten för Vinoteket, hur känns det?

Det känns otroligt kul att kunna göra detta med Vinoteket. Det känns frigörande, inspirerande och ärofyllt att få göra detta först. Alkoholförsäljning i Sverige är knepigt på många olika sätt och det nuvarande systemet är inte anpassat för små dynamiska producenter och nyhetstörstande öldrickare så det här är definitivt ett steg i rätt riktning för ett bättre öl-sverige. 

Några av de ölsorter som nu släpps är unika för Vinoteket, berätta mer.

Vi släpper “provrör” om tre olika ölsorter. Jag tror det blir superkul för kunderna att kunna köpa ett rör med olika varianter att testa. Av dessa är en IPA och en lageröl unika för Vinoteket.

“Alkoholförsäljning i Sverige är knepigt och det nuvarande systemet är inte anpassat för små dynamiska producenter och nyhetstörstande öldrickare så det här är definitivt ett steg i rätt riktning för ett bättre öl-sverige”. 

Vad utmärker Svartbergets bryggeri?

Svartbergets bryggeri utmärks av en bred portfölj av högkvalitativa öl. Vi brygger ofta öl som vi själva gillar att dricka men har en viss nyfikenhet att ständigt utforska och förbättra smaker, ingredienser och stilar. Vi gör allt från tropiska humle-bomber till historietörstande lichtenhainer vilket utmärker oss från andra. 

Så med fokus på det klassiska alltså, är det det vinnande konceptet?

Vi har en viss förkärlek till det klassiska utan att på något sätt vara tråkiga. Klassiska ölstilar är bra, det finns relevans i de flesta och vi vill gärna brygga och erbjuda både klassiska och lite mer moderna stilar till våra kunder. 

“Min barndomsvän Kristian, som jag antagligen har en del att tacka för mitt dryckesintresse, jobbar på Vinoteket.”

Har det någonsin varit lockande att, som många andra hantverksbryggerier, skruva till receptet med olika originella tillsatser?

Inte med tillsatser som inte är högkvalitativa. Vi har tex använt kaffe i öl, olika frukter och bär och andra spännande ingredienser som skapar unika smaker. Men vi slänger inte i marshmallows eller kex, det är mest för show och gör inte mycket för ölet i slutändan. 

Så Philip, lite om dig. Jag har hört att du har varit en sväng i både Monaco och Kina men så tillslut kom du tillbaka till din hemort Åre. Berätta! Varför det?

Man behöver nog se världen lite innan man hittar hem. I mitt fall var det i alla fall så. Jag har alltid haft en wanderlust och det föll sig naturligt att bo utomlands en längre period. 

Er familj har varit bosatta i Åre i århundraden och ni har Mårtenliens gård som varit i familjens ägor lika länge. Kan det ha något med saken att göra?

Självklart finns det en stark personlig anknytning till Åre med vår gård här. Men Åre har utvecklats otroligt mycket de senaste 25 åren och det var nog främst det som gjorde att jag valde att flytta hem igen. 

“Vi slänger inte i marshmallows eller kex - det är mest för show.”

Du är även en så kallad “Cicerone” inom öl, vad innebär det?

Certified Cicerone är ett amerikanskt system för, enkelt sagt, sommeliers inom öl. Jag har inte gått någon kurs eller liknande utan certifieringen fås efter ett heldagsprov inom ölkunskap, både teoretiskt och praktiskt, och innefattar alltifrån ölhistoria, ölglas, olika fat och anläggningar till råvaror.  

Vad är det bästa med Vinoteket tycker du (och du får inte säga Kristian)?

Vinoteket ger konsumenterna större valfrihet och gör det enklare för producenter som oss att enklare nå ut till sin målgrupp. 

Vi frågar Kristian:

Varför väljer Vinoteket att plocka in Svartberget i sortimentet?

Därför att Svartberget gör klassisk och riktig öl. Hantverksmässigt och småskaligt utan konstigheter i vare sig ölen eller marknadsföringen.

Hur har Philip påverkat dina vägval i livet?

Philip har hjälpt mig inse fjällvärlden och skidåkningens centrala del i världsalltet.

Relaterade produkter

Mer från Vinfolk

Visa mer från Vinfolk