Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Ema: "Ibland behöver man svära för att sänka tröskeln"

Ema dricker helst pinot noir från nya världen men tror att hennes personlighet skulle beskrivas som ett knasigt naturvin. Nu är hon aktuell med sin alldeles egna vinlåda på Vinoteket. Sex viner hon alltid vill ha hemma.

Köp Emas vinlåda här.

Emas portugisiska mormor gav henne vin utblandat med vatten redan som femåring. Idag är Ema den vinprofil hon själv saknade. Utöver blogg och instagram har hon en podcast med sin syster där de pratar om vin, och svär.

– Jag ville bli en vinprofil jag själv skulle vilja följa. Vin är ju inget allvarligt, det är druvjuice, säger hon när vi träffar henne hemma i hennes lägenhet i Järfälla utanför Stockholm.

Backpackade bland vingårdar på Nya Zealand

Hon berättar att hon brukade tycka att det var jobbigt att beställa vin ute på krogen. Att det kändes som att man måste kunna en massa saker. Det var innan hon backpackade på Nya Zealand.

– Det gick upp för mig att vin kommer från jorden. Att det finns en människa bakom som gör det. Precis som när man odlar tomater på balkongen och gör en tomatsås.

Hon imponerades av hur vinet fick ta plats. Hur vinmakarna behandlade det som sin bäbis.

Köp Emas vinlåda här.

– Jag såg vinproducenternas liv och kände att de levde drömmen. Det var då jag bestämde mig för att någonting med vin, det ska jag göra.

Med svordomar som botemedel för vinångest

Hon kom hem till Sverige, började plugga vin, fick barn och startade en blogg. Till en början för att minnas vinerna hon drack. Sen för att fylla ett behov hon själv hade haft.

– Vinvärlden är mansdominerad, fyrkantig och högtravande. Jag kände mig som en outsider och behövde en rolig vinprofil att följa, så fick bli den själv.

Idag har Ema bloggen Vintugg som även är ett instagramkonto och en podd med samma namn. Hon beskriver sin inställning till vin som lättsam och lite rebellisk.

– Ibland behöver man svära för att sänka tröskeln. Det är ju bara ett jävla vin.

Systrar som tuggar vin

Podden gör hon tillsammans med sin syster som inte alls är intresserad av vin. Eller iallafall inte var det.

– Hon kunde till exempel säga att ett rött vin luktar rödvin. Där tog det stopp. Det har gjort att jag får prata så att hon förstår. Ett roligt experiment som gjort att hon nu faktiskt är ganska nyfiken på att lära sig mer.


Om du hade varit ett vin, vilket tror du att du skulle vara?

Ett chenin blanc. En varm druva som är easy going samtidigt som den kan överraska. Den är ombytlig med ett brett spektrum av personlighetsdrag.

Vilket vin hade du velat vara?

Ett pinot noir. Kul, komplext men samtidigt okomplicerat. Ett kravlöst vin men som också kan vara elegant.

Vilket vin tror du att dina vänner hade beskrivit dig som?

Haha, något knasigt, kanske ett naturvin. Definitivt en blend.

Favoritvin?

Jag är en alldrickare. Älskar nya världen, särskilt pinot noir. Men, även naturvin är kul.

Du släpper en egen vinlåda på Vinoteket, berätta om den!

Efter att ha släppt flera temalådor var jag nu sugen på att göra en låda för alla, helt utan tema, där allt som är gott får vara med och leka! Jag har valt ut en brokig skara sköna vinkompisar som är bra att alltid ha hemma så man är rustad för alla tänkbara vinstunder. Som en bärig pinot noir till din slafsa-i-soffan-pasta, några fräscha vita till vårens primörer eller kanske till ostronen om du känner dig rik, ett quirky naturvin att dela med din skönaste kompis och en Aussie-syrah till grillkvällarna. Ett vin för alla tillfällen, helt enkelt.

Köp Emas vinlåda här.

Varför valde du just Vinoteket?

Jag handlade på Vinoteket för första gången för 8 år sedan när jag kände att jag hade fått ut det mesta av det som fanns på de ordinarie hyllorna på Systembolaget. Jag var på jakt efter spännande viner med annorlunda ursprung, som skulle vara enkla att få hem utan att behöva importera och hålla på med massa tull-jox. Vinoteket levde minst sagt upp till alla mina önskemål! Den personliga touchen, den schyssta servicen och strävan efter att alltid hitta nya viner gör att Vinoteket, ända sedan den där dagen för 8 år sedan, har varit ett självklart val för mig när jag ska köpa vin. 

Köp Emas vinlåda här.

Relaterade produkter

Mer från Vinfolk

Visa mer från Vinfolk