Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Zaatar

Zaatar är en kryddblandning från Mellanöstern med en intensiv smak och många användningsområden.

Zaatar är en vanlig bordskrydda i Mellanöstern

I länder som Jordanien, Syrien och Libanon kan du räknas med att zaatar ofta finns på bordet. På senare år har kryddan blivit populär långt utanför Mellanöstern tack vare den distinkta och välbalanserade smakprofilen. Den exakta sammansättningen kan variera lite, men huvudingredienserna är zaatar, sesamfrön och sumak. 

Zaatar är en särskild typ av oregano som gett kryddan sitt namn. Den kan ersättas med vanlig oregano om du inte får tag på den. Sesamfröna rostas och bidrar med en nötaktig och lite söt arom. Torkade och pulvriserade bär från sumakbusken ger blandningen en syrlig touch. Därutöver kan man komplettera med till exempel kummin, koriander och salt. Enbart de tre huvudingredienserna ger dock en härlig komplexitet och täcker ett stort smakspektrum.

Zaatar har många användningsområden

Zaatar äts ofta med yoghurt, gärna med mynta och lite olivolja. Det blir ett gott tillbehör till många olika rätter. Zaatar passar också i marinader och till äggrätter. Genom att blanda olivolja, zaatar och färskpressad citronsaft får du en röra som är fantastisk till bröd. Zaatar har ett effektivt sätt att ge en enkel rätt eller råvara en sofistikerad smak.

Gör så här

  1. Rosta sesamfrön i en het panna utan fet. Det går fort så var uppmärksam så att de inte bränns. De är klara när de börjar bli bruna och du känner en härlig doft.

  2. Mortla sesamfrön, sumak, örtkryddor, koriander, anis och salt till ett fint pulver.

Ingredienser (4 pers)

  • 50 gram skalade sesamfrön

  • 3 msk sumak

  • 1 msk torkad timjan

  • 2 msk torkad oregano, gärna zaatar

  • 1 msk malen koriander

  • 0,5 tsk anisfrön

  • Salt efter smak

Vin som passar till  zaatar

Relaterade produkter

Mer från Recept

Visa mer från Recept