Vol au Vent med champinjonsstuvning
Vol-au-vent är ett klassiskt franskt bakverk gjort av smördeg. Det ser ut som små gyllenbruna korgar eller skålar fyllda med härlig stuvning.
Denna delikata minibakelse skapades av den berömda franska kocken Marie-Antoine Carême på 1800-talet. Namnet vol-au-vent betyder bokstavligen “vindflöjt” på franska, vilket syftar på dess luftiga och lätta textur. Degen ska vara fluffig och frasig med distinkta lager som smälter i munnen. Smördegen kan fyllas med en mängd olika fyllningar, vanligtvis något smakrikt och krämigt som stuvning med kyckling, fisk eller svamp.
Lyckas med vol-au-vent
I Frankrike anses vol-au-vent passa som en sofistikerad aptitretare, en förrätt eller ett litet mellanmål. Ofta serveras rätten under speciella tillfällen och på finare restauranger. Dess popularitet har spridit sig över hela världen. I olika länder gör man vol-au-vent på olika sätt men i vårt recept håller vi oss nära det franska ursprunget. Vol-au-vent kan serveras både varm och kall. Gör dem gärna med mer än en fyllning om du har möjlighet. Du kan köpa färdig smördeg om du inte vill följa vårt recept och göra den själv.
Gör så här
-
Blanda mjöl och salt i en matberedare. Tillsätt kallt smör och mixa tills det liknar smulor.
-
Tillsätt kallt vatten gradvis och mixa tills degen precis går ihop. Forma degen till en boll, plasta in den och låt vila i kylen i minst 30 minuter.
-
Kavla ut degen till en rektangel. Vik ner den övre tredjedelen över mitten, vik sedan ner den nedersta tredjedelen över den vikta delen.
-
Vrid degen 90 grader och kavla ut den igen till en rektangel. Vik degen i tre delar på samma sätt som ovan. Upprepa vridning och utkavling två gånger till.
-
Låt degen vila i kylen i minst 30 minuter.
-
Fräs svamparna i smör tills de är mjuka.
-
Rör ner mjöl och vispa tills det bildats en redning.
-
Häll i mjölk och grädde under omrörning. Låt sjuda tills såsen tjocknar.
-
Rör ner persilja, salt och peppar efter smak.
-
Sätt ugnen på 200 °C.
-
Kavla ut smördegen till en tjocklek på cirka 3 mm. Skär ut rundlar med en kakform i önskad storlek.
-
Lägg hälften av rundlarna på en bakplåt med bakplåtspapper. Pensla kanterna med uppvispat ägg.
-
Skär ut mindre rundlar i mitten av de resterande rundlarna. Lägg ringarna på de stora rundlarna på bakplåten. De bitar som blir över kan, men behöver inte, användas som lock.
-
Pensla med uppvispat ägg och grädda i ugnen i cirka 20 minuter, tills de är gyllenbruna och puffiga.
-
Låt vol-au-venten svalna något innan du fyller dem med champinjonstuvningen.
Vin som passar till vol-au-vent med champinjonstuvning
Chenin blanc
Chardonnay
Smörigt vitt vin
Tillagt:
Till kassan
Postnumret har uppdaterats. Kontrollera ditt fraktalternativ.
har lagts till i bland favoriter.
har tagits bort från favoriter.
Logga in för att spara dina favoriter!
Prenumerera på tillagd i varukorgen!
-
Var 4:e vecka
-
Var 8:e vecka
-
Var 12:e vecka
Vi kunde tyvärr inte hitta någon leverans till det postnumret.
Var god att kontrollera ditt postnummer.
Jag hjälper dig med vintips!