Vanilj har en smak som är subtil och unik. Smaken är så pass eftertraktad att vanilj är en av världens dyraste kryddor. Som väl är går det inte åt mycket för att göra en härlig vaniljsås från grunden.
Klassiskt recept på vaniljsås
Vaniljsås är en krämig och smakrik sås som ofta serveras till desserter eller bakverk. Dess kulinariska historia i Europa sträcker sig tillbaka till tidigt 1800-tal, då vanilj började importeras från Mellan- och Centralamerika. Vanilj var bland annat populärt i det brittiska kungahuset. Idag kommer omkring 80 % av all vanilj som säljs i handeln från Madagaskar.
Den moderna varianten av vaniljsås anses ha skapats av den franske mästerkocken Auguste Escoffier. Ursprungligen innehöll såsen äggulor, mjölk, socker och någon form av stärkelse. Den stora skillnaden mot hur vaniljsås brukar göras idag är att det är vanligare med grädde i receptet nu.
Lyckas med vaniljsås
Vaniljsås kan smaksättas med vaniljsocker, vaniljextrakt eller frön som skrapas ut från en vaniljstång. Det finns också kemiskt framställda aromer som liknar vanilj i produkter som vanillinsocker och enklare vaniljglass. Bäst resultat får du om du använder vaniljstång. Det är vad vi använder i det här receptet.
Vaniljsås är mångsidigt och kan ätas med till exempel äppelpaj, våfflor eller fruktsallad. Den kan serveras både varm och kall. Såsen är starkt förknippad med söta desserter men det finns rätter där vaniljsås får bidra med en extra smakdimension till en för- eller huvudrätt. Vaniljkräm är en tjockare variant av vaniljsås som kan användas som fyllning i till exempel tårtor.
Gör så här
-
Skär vaniljstången, som består av frökapseln, på längden och skrapa ut fröna med en kniv.
-
Lägg frökapseln och fröna i en kastrull. Tillsätt mjölken och 1 dl grädde. Låt blandningen koka upp och ta sedan bort kastrullen från värmen och låt stå i 15 minuter.
-
Ta bort frökapseln men låt fröna vara kvar. Tillsätt äggulor, socker och potatismjöl medan du vispar kraftigt. Värm vaniljsåsen på medelvärme, medan du fortsätter att vispa, tills den har blivit tjock. Om det är för hög temperatur kan äggen koagulera och bilda klumpar. Blandningen får alltså inte koka. Häll upp såsen i en skål och fortsätt vispa, så svalnar den snabbare.
-
Vispa resten av grädden och blanda med vaniljsåsen när den är kall.