Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Ungersk gulasch

Ungersk gulasch är en smakrik kött- och grönsaksgryta. Rätten har funnits i århundraden och har blivit en symbol för ungersk matlagning.

Ungersk gulasch är en maträtt som har en rik historia. Dess ursprung kan spåras tillbaka till de ungerska herdarna som tillagade en enkel kötträtt i sina kittlar när de var ute med sina djur. Kött, lök, paprika och kryddor kokade långsamt så att rika smaker utvecklades. Denna rätt var känd som gulyás, vilket betyder just “herde”. Den har utvecklats till den gulasch vi känner idag och som är populär i stora delar av världen.

Så lyckas du med ungersk gulasch

Ungersk gulasch är en robust och mångsidig rätt. Receptet är flexibelt, gulasch kan göras på flera sorters kött och med de grönsaker du har till hands. Högrev är ett klassiskt val men det går bra med andra styckningsdelar. Köttet behöver inte vara mört från början utan det blir det under tillagningen. Det går också bra att göra ungersk gulasch på lamm. Traditionellt äts ungersk gulasch under de kallare månaderna, eftersom den är en värmande och mättande rätt. Den serveras ofta som en del av en större måltid eller som en festlig rätt under särskilda tillfällen. I Ungern är det inte ovanligt att se gulasch som en del av en familjesammankomst eller under en nationell högtid.

Gör så här

  1. Bryn köttet i olja i en stor gryta på medelvärme tills det är gyllenbrunt.

  2. Tillsätt lök, paprikapulver, kummin, salt och peppar och fräs i cirka 5 minuter, eller tills löken är mjuk.

  3. Rör ner tomatpuré och krossade tomater och låt puttra i cirka 5 minuter.

  4. Häll i vatten och koka upp. Låt sjuda på låg värme i cirka 1 timme och 30 minuter, eller tills köttet är mört och grytan har tjocknat.

  5. Tillsätt vitlök, paprika och crème fraîche (om du vill) de sista 15 minuterna av koktiden.

  6. Smaka av med salt och peppar.

  7. Gulaschen blir godare om den får stå och dra ett par timmar innan serveringen.

  8. Servera gulaschen med kokt ris, potatis eller bröd. Garnera med hackad persilja.

Ingredienser (4 pers)

  • 1 kg högrev eller bringa, skuren i tärningar

  • 2 gula lökar, finhackade

  • 2 msk paprikapulver (gärna ungersk paprika)

  • 1 msk kummin

  • 1 tsk salt

  • 1/2 tsk svartpeppar

  • 2 msk tomatpuré

  • 1 burk krossade tomater (cirka 400 g)

  • 8 dl vatten

  • 2 msk olja

  • 2 vitlöksklyftor, finhackade

  • 1 röd paprika, tärnad 

  • 1 grön paprika, tärnad 

  • 1 dl crème fraîche (valfritt)

  • Hackad persilja för garnering

Vin som passar till ungersk gulasch

rioja

tempranillo

pinot noir

Relaterade produkter

Mer från Recept

Visa mer från Recept