Tryffelpasta är en utsökt rätt nära förknippad med det italienska köket. Rätten kombinerar den rika och jordnära smaken av tryffel med den mjuka texturen av perfekt kokt pasta.
Pasta blir inte godare än såhär
Tryffelpasta har en hög gastronomisk status då tryffel anses vara en delikatess i många delar av världen. Tryffel är en typ av svamp som växer under jorden och är därför svår att hitta. Det är en av orsakerna till att den är dyrbar. Lyckligtvis räcker det med en mindre mängd för att sätta smak på pasta. Tryffeln har en komplex och mycket speciell arom. Den kommer väl till sin rätt i en tryffelpasta, som inte behöver ha så många andra ingredienser för att bli något utöver det vanliga.
Det finns många olika typer av tryffel. Färsk tryffel kan vara svår att få tag på, så ett alternativ är att använda tryffelolja. Var uppmärksam på att oljor skiljer sig mycket från varandra avseende kvalitet. Satsa på en med äkta tryffel och inte syntetiskt framställda aromer. Grädde och parmesan spelar också viktiga roller i vårt recept på tryffelpasta.
När det gäller valet av pasta rekommenderas ofta en lite tjockare pasta, som linguine eller tagliatelle. De fångar upp mer av den rika såsen utan att brytas under dess tyngd. Ett klassiskt tillbehör till tryffelpasta är en enkel sallad, gärna med en hemlagad vinägrett som dressing.
Gör så här
-
Värm olivolja i en stor stekpanna på medelvärme.
-
Tillsätt löken och fräs i cirka 3–4 minuter, tills den blivit genomskinlig och mjuk.
-
Sänk värmen och tillsätt smör och vitlök.
-
Fräs ytterligare 1–2 minuter under omrörning.
-
Häll i grädden, tillsätt ? av den rivna tryffeln (alternativt tryffeloljan eller krämen), den rivna parmesanosten, ½ tsk salt och peppar. Rör om väl så att ingredienserna blandas ordentligt.
-
Låt såsen sjuda försiktigt på låg värme i 5–7 minuter, stäng sedan av värmen.
-
Fyll under tiden en stor kastrull med vatten, koka upp och tillsätt 1 msk salt.
-
Tillsätt pastan och koka enligt förpackningens anvisningar tills den är al dente, rör om då och då.
-
Häll av vattnet men spara 3,5 dl.
-
Tillsätt pastan till tryffelsåsen tillsammans med 2,5 dl pastavatten.
-
Vänd försiktigt ner pastan i såsen tills den är väl täckt. Om såsen är för tjock kan du tillsätta mer pastavatten för att uppnå rätt konsistens.
-
Garnera tryffelpastan med hackad persilja.
-
Riv över det som återstår av tryffeln när du lagt upp pastan på tallrikarna.
- Servera direkt.
Ingredienser (4 pers)
-
2 msk neutral olivolja
-
1 lök, hackad
-
1 msk osaltat smör
-
2 vitlöksklyftor, finhackade
-
4 dl vispgrädde
-
40 g färsk svart tryffel, riven
-
2 dl riven parmesanost
-
1 msk + ½ tsk salt
-
½ tsk svartpeppar
-
240 g färsk tagliatelle
-
½ dl persilja, finhackad
Vin som passar till tryffelpasta