Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Trattkantarellsoppa

Trattkantarellsoppa, en doftande och smakrik höstfavorit, är en klassiker i svenska kök och särskilt populär under svampsäsongen.

Lättlagad soppa med intensiva smaker

Trattkantarellsoppa har en fyllig smak och en vacker gyllene färg. Rätten kan varieras med till exempel olika grönsaker, örter och kryddor. Följer du vårt recept på trattkantarellsoppa får du förhoppningsvis en krämig och mycket smakrik soppa som dessutom går ganska fort att göra. 

Trattkantarellen har en lång historia i Sverige och har använts i matlagning i århundraden. Den växer i skogarna i stora delar av landet under sensommaren och hösten och är en av de mest populära matsvamparna i Sverige. Trattkantarellsoppa är populär som förrätt eller lätt lunch och är ett bra sätt att ta till vara på trattkantareller. Soppan har en hög kulinarisk status och anses vara en delikatess i Sverige. Den serveras ofta på fina restauranger och uppskattas för sin mycket distinkta och aromatiska smak med jordiga toner.

I vårt recept på trattkantarellsoppa utgår vi från att du har färska trattkantareller, men det går även bra att använda torkade. Det kan ge en ännu intensivare smak. Om du vill ha en ännu mer komplex smakprofil kan du prova att ersätta hälften eller en tredjedel av vattnet med torrt vitt vin.

Gör så här

  1. Rensa svampen och skär den i mindre bitar.

  2. Smält smöret i en gryta och stek löken tills den är mjuk.

  3. Tillsätt svampen och vitlöken och stek i några minuter tills svampen har mjuknat.

  4. Strö över vetemjölet och rör om.

  5. Häll i vattnet och buljongen och låt koka upp.

  6. Sänk värmen och låt sjuda i cirka 15 minuter.

  7. Mixa soppan så att den får en slät konsistens.

  8. Tillsätt grädden och smaka av med salt och peppar.

  9. Servera soppan varm med hackad persilja och några droppar tryffelolja alternativt 1 msk riven parmesan per tallrik.

Ingredienser (4 pers)

  • 400 g färska trattkantareller

  • 2 msk smör

  • 1 gul lök, hackad

  • 2 vitlöksklyftor, hackade

  • 2 msk vetemjöl

  • 8 dl vatten

  • 2 tärningar svampbuljong

  • 3 dl grädde

  • Salt och peppar efter smak

  • Tryffelolja alternativt 4 msk riven parmesan för smaksättning

  • Färsk persilja, hackad (till garnering)

Vin som passar till trattkantarellsoppa

Relaterade produkter

Mer från Recept

Visa mer från Recept