Texas chili är en amerikansk klassiker med mexikanska rötter. Den djupt röda färgen och de intensiva smakerna har gjort detta till en stor favorit bland alla som gillar tex-mex.
Texas chili åts av cowboys
Texas chili är en klassisk och smakrik chiligryta. När spanjorerna kom till Amerika tog de med sig chili och andra kryddor som blev en bas i det mexikanska köket och i sydvästra USA. Texas chili blev inte minst en praktisk och näringsrik rätt för cowboys, tack vare sin långa hållbarhet. Chilipepparn har konserverande egenskaper.
Texas chili passar dig som gillar kött mer än bönor
Till skillnad från många andra chiligrytor innehåller traditionell texas chili inga bönor. Istället är den fylld med kött, ofta högrev, och en mängd olika kryddor som ger den en djup och komplex smak. För att köttet ska bli mört och smakerna ska utvecklas ordentligt rekommenderas långsam tillagning. En kombination av kryddor som spiskummin, koriander, paprika och ibland även choklad ger såsen en komplex och fyllig smak. Det finns många recept på texas chili, och med vårt som bas kan du enkelt experimentera dig fram till en egen kombination av smaker.
Texas chili kan ätas som den är, gärna med nachos och guacamole som tillbehör. Detta är också en rätt som kan fungera som bas för chili con carne och burritos.
Gör så här
-
Stek köttet, löken och paprikan i en stor kastrull i lite smör över medelhög värme tills köttet är brynt och löken och paprikan är mjuka, cirka 10 minuter. Häll bort eventuellt fett.
-
Rör ner tomatsås, tomatpuré, chilipulver, jalapeños, röda chiliflingor, svartpeppar, salt och vitlökspulver.
-
Koka upp chiliblandningen, täck sedan kastrullen och sänk värmen. Låt chilin sjuda i minst 1 timme. Rör om då och då för att förhindra att den fastnar i botten. Ju längre du låter den sjuda, desto smakrikare blir den.
Ingredienser (6 pers)
-
1 kg fint hackad högrev eller nötfärs
-
1 msk smör
-
1 stor lök, hackad
-
2 stora paprikor, hackade
-
12 dl krossade tomater
-
3 dl tomatpuré
-
2 msk chilipulver
-
2 msk rökt paprikapulver
-
3 jalapeños, finhackade
-
1 tesked mald svartpeppar
-
1 tesked vitlökspulver
Vin som passar till texas chili