Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Tartarsås

Tartarsås, även känd som sauce tartare, är en traditionell kall sås baserad på majonnäs. Den passar perfekt till bland annat panerad fisk. 

Tartarsås åts från början till råbiff

Tartarsås var på 1800-talet ett klassiskt tillbehör till råbiff, alltså beef tartare, det är därifrån såsen har fått sitt namn. Recept på tartarsås förekommer i både franska och engelska kokböcker från 1800-talet. I modern tid har tartarsås blivit en vanlig sås i många länder. Såsen är mångsidig och kan varieras på många sätt. Det har bidragit till dess stora popularitet.

En välgjord majonnäs är grunden i en tartarsås. Du kommer att få olika bra resultat beroende på om du gör din egen majonnäs eller köper färdig majonnäs med konserveringsämnen. I vårt recept på tartarsås gör vi majonnäsen själva, men om du har ont om tid kan du naturligtvis använda köpt.

För bästa resultat bör tartarsåsen stå i kylskåpet en stund före servering, så att smakerna hinner sätta sig. Det gör också att såsen blir något tjockare. Tartarsås är inte bara ett klassiskt komplement till råbiff utan också ett utmärkt komplement till panerad fisk, skaldjur i olika former och kyckling.

Gör så här

  1. Placera två äggulor i en skål och tillsätt en tesked dijonsenap samt vitvinsvinäger. Vispa ihop ingredienserna och tillsätt sedan oljan lite i taget. 
  2. Blanda hackad cornichoner, kapris och persilja med majonnäsen. Tillsätt salt och peppar efter smak.

Ingredienser (4 pers)

  • 2 msk finhackade cornichons

  • 1 msk finhackad kapris

  • 1 tsk hackad persilja

  • Nymalen svartpeppar efter smak

  • Majonnäs

  • 2 äggulor

  • 1 tsk dijonsenap

  • 2 dl vegetabilisk olja

  • 1 krm socker

  • 1 msk vitvinsvinäger

  • Salt och peppar efter smak

Vin som passar till tartarsås

Relaterade produkter

Mer från Recept

Visa mer från Recept

Jag hjälper dig med vintips!