Sockerlag är en viktig bas i många drinkar och desserter. Det är en enkel blandning av lika delar socker och vatten som kokas ihop till en klar sirap. Sockerlagen ger en fin sötma och en len konsistens till dina drinkar och bakverk. Med bara två ingredienser är det busenkelt att svänga ihop en sats sockerlag som räcker länge.
Gör så här
-
Häll socker och vatten i en kastrull.
-
Koka upp blandningen under omrörning tills sockret har löst sig helt.
-
Låt sockerlagen svalna och häll upp den i en ren flaska eller burk. Nu har du en fin sockerlag att använda i dina drinkar och desserter.
Ingredienser
-
1 del strösocker
-
1 del vatten
Vad använder man sockerlagen till?
Sockerlag är mycket användbar och en viktig ingrediens i många sammanhang, till exempel:
-
• Som sötning i drinkar, särskilt i syrliga drinkar som Whisky Sour, Gimlet eller Daiquiri, eller i klassiska drinkar som Old Fashioned. Sockerlagen ger en fin balans.
-
• För att pensla på sockerkaksbottnar så att de blir saftigare.
-
• Som bas när man gör sorbet och glass.
-
• I italiensk maräng, för att den ska bli extra luftig och fin.
Med en flaska sockerlag hemma kan du enkelt ta dina drinkar och bakverk till nya höjder!
Kan man göra sockerlag med råsocker?
Ja, det går utmärkt att göra sockerlag med råsocker istället för vitt strösocker. Råsockret ger sockerlagen en lite mer komplex smak med toner av karamell och en härlig gyllene färg.
Använd gärna råsocker om du vill ha en sockerlag med mer smak, till exempel till desserter och bakverk. Till drinkar där man vill ha en neutral sötma är det bättre att hålla sig till vitt strösocker.
Hur länge håller sockerlag?
Sockerlag är väldigt hållbart. Förvarar du din sockerlag i en ren flaska i kylen håller den i flera månader. Se bara till att inte få in några främmande partiklar i flaskan, till exempel genom att doppa ned smutsiga redskap. Då minskar hållbarheten och det finns risk för mögel.