Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Smördegspizza bianco

Pizza bianco är en italiensk pizza, utan tomatsås. Här är ett enkelt recept på en frasig smördegspizza bianco, som du lagar snabbt med dina favorittoppings. 

Snabbaste sättet att göra en pizza

Smördegspizza bianco är en populär variant där du använder smördeg som bas istället för vanlig pizzadeg. Det ger en frasig textur som skiljer sig från den vanliga pizzans krispiga och luftiga botten.

Smördeg består av mjöl, vatten, smör och salt. Den har en skiktad struktur som en följd av hur den kavlas och viks flera gånger under bakningen. En smördegspizza bianco kan sedan toppas med olika ingredienser, precis som en vanlig pizza. Du kan göra egen smördeg, men eftersom en av fördelarna med smördegspizza bianco är att den går snabbt att göra utgår vi från att du köper färdig smördeg.

Smördegspizza bianco kan serveras som middag men den passar också att skära i mindre bitar och servera som förrätt eller till ett mingel

Gör så här (smördegspizza bianco med svamp)

  1. Förbered en ugnsplåt med bakplåtspapper och kavla ut smördegen.

  2. Värm olivoljan i en stekpanna på medelvärme. Tillsätt vitlöken och fräs tills den är mjuk och doftande, i cirka 1 minut.

  3. Tillsätt svamparna och fräs tills de är gyllenbruna och mjuka, i cirka 5 minuter.

  4. Rör ner crème fraiche, parmesanost, salt och peppar. Låt sjuda i cirka 2 minuter tills såsen tjocknat något.

  5. Fördela blandningen på smördegen och grädda i ugnen på 225 °C i 15 minuter.

Ingredienser (smördegspizza bianco med svamp)

  • 225 g smördeg

  • 2 msk olivolja

  • 2 vitlöksklyftor, hackade

  • 300 g blandade svampar, skivade (till exempel champinjoner, kantareller, shiitake)

  • 1 dl crème fraiche

  • 1/2 dl riven parmesanost

  • Salt och peppar efter smak

  • Färsk persilja, hackad (till garnering)


Gör så här (smördegspizza bianco med prosciutto och mozzarella)

  1. Förbered en ugnsplåt med bakplåtspapper och kavla ut smördegen.

  2. Lägg ut prosciuttoskivorna på degen i ett enda lager.

  3. Toppa med vitlöksskivorna och mozzarellaosten.

  4. Ringla över olivolja och krydda med salt och peppar.

  5. Grädda i ugnen på 225 °C i cirka 10 minuter, eller tills osten smält och bubblar.

  6. Garnera med basilikablad och servera genast.

Ingredienser (smördegspizza bianco med prosciutto och mozzarella)

  • 225 g smördeg

  • 100 g prosciutto, tunt skivad

  • 2 klyftor vitlök, tunt skivade

  • 200 g mozzarellaost, skivad

  • 1/4 dl olivolja

  • Färsk basilika, blad (till garnering)

  • Salt och peppar efter smak


Vin som passar till smördegspizza

Smördegspizza bianco med svamp:

Pinot blanc

Vit bourgogne

Smördegsizza bianco med prosciutto och mozzarella:

Pinot noir

Relaterade produkter

Mer från Recept

Visa mer från Recept

Jag hjälper dig med vintips!